kapat

11.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Mobilyada Türk damgası
Koleksiyon Mobilya dış pazarlara açılıyor. İhracatın satışlar içindeki payını yüzde 50'ye çıkacak şirket, iç pazarda da orta gelir grubunu hedefliyor

Moskova- Koleksiyon Mobilya, Genel Müdür Faruk Malhan'ın değimiyle "olgunlaşma dönemini" tamamlayarak ürünlerini daha geniş kitlelere sunmak için kolları sıvadı. 60 milyon dolarlık yıllık ciroya sahip şirketin büyüme ivmesini hızlandıracak önemli projeler, kapasite artırımı ile birlikte hayata geçiyor. Şirket yeni çehresiyle cirosunu ve piyasa değerini zıplatacak yeni pazarlar hedefliyor.

Koleksiyon, bu atılımını gerçekleştirecek yeni pazarlarını belirlemiş durumda. İç piyasada daha çok üst gelir grubuna hitap etmesiyle tanınan Koleksiyon, çizgisinden ödün vermeden, daha makul fiyatlarla orta gelir grubuna seslenecek.

Kapasitenin bir kısmı ise yurtdışı piyasalara ihraç edilecek. Hedef 2002'de ihracatın payını toplam satışların yarısına ulaştırmak.

İÇ PİYASA YETMEYECEK
George Soros'un kurucusu olduğu Open Society Vakfı'nın Moskova'daki Genel Müdürülük binasının açılışında görüştüğümüz Koleksiyon Mobilya Genel Müdürü Faruk Malhan, orada bulunuşunun nedenini ve projelerini anlattı.

Koleksiyon'un üretim gücünü toplaması, belli özelliklere kavuşması sayesinde bir sanayi tesisi haline geldiğini belirten Malhan, "Bu bize daha geniş kitlelere seslenebilme ve sanayi ölçeğinde ürün tiplemesine gidebilme olanağı sağladı" dedi. Malhan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kapasitemizi artırmak için yatırıma başladık. Ancak iç pazar bu çizgide yapılan üretimin tamamını tüketemeyebilir. Ya biz çizgiden taviz verecektik, ya da dış pazara açılacaktık. Biz ikincisini seçtik. Çünkü bana göre yerel pazara uyum göstermek geride kalmak demektir."

Dış pazarlara İngiltere, Dubai ve Moskova'dan açılımı programladıklarını söyleyen Malhan, projeleri hakkında şu bilgileri verdi:

"Dubai dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden biri. Bir bacağı Güney Afrika'ya, bir bacağı Brezilya'ya, bir bacağı Kanada'ya, Amerika'ya, bir bacağı Hingistan'a, Avustralya'ya basıyor. Dubai'de dünyanın her firması, en ucuzundan en pahalısına kadar her ürün var. Burada en geç Ekim ayında 500 metrekarelik bir show-room açacağız.

Londra'da Eylül'de show-room açılıyor. İngiltere çok farklı sağlık, sağlamlık ve güvenlik standardları istiyor. Mobilyalarımızı Almanya'da defalarca teste tabii tutturduk. Bu sınavın içinden geçtik, şimdi İngiltere pazarına girmeye hazırlanıyoruz.

Üçüncü merkez Moskova. İlk önemli adımı Soros'un vakfı binasının "giydirilmesiyle" attık. Burada da en geç üç ay içinde Koleksiyon'un tabelasını asacağız."

Yeni hedef orta gelir grubu
Koleksİyon Mobilya, Şubat 2001'den itibaren iç pazarda daha geniş kitlelere satış yapmaya başlayacak. Genel Müdür Faruk Malhan, bu alandaki iddialarını şöyle açıkladı: "Ayda yaklaşık 800 milyon lira geliri olan bir aile tüm mobilyalarını Koleksiyon'dan alabilecek". Bir süre önce ev mobilyalarında 6 ay taksitle satış yapmaya başlayan Koleksiyon, 2001 yılında ofis mobilyalarında da bayiilikler vererek yeni fiyat ve satış politikasına girecek.

Koleksiyon, özel işleri ve satışların içinde yüzde 10'luk pay alan ithalatı da durdurdu. Yeni projeleriyle, ithalat yapan bir şirketten ihracat yapan bir şirkete dönüşüyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır