kapat

05.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Dakikada ödenen vergi ve faizi biliyor musunuz?

Bir dakikada ne kadar vergi toplandığını ya da borç faizi ödendiğini hiç merak ettiniz mi? Biz merak ettik ve dakika, saat, gün ve ay itibariyle hesapladık. Hesaplamayı yaparken de yılın ilk dört ayında toplanan vergileri ve ödenen faizleri esas aldık.

2000 yılının ilk dört ayında 9 katrilyon 472 trilyon lira faiz ödemişiz. Buna karşılık yine yanı dönemde 7 katrilyon 928 trilyon lira vergi toplamışız.

Başka bir anlatımla Ocak-Nisan döneminde topladığımız vergilerin tamamı borç faizi ödemesine gitmiş. Faiz ödemelerine toplanan vergiler de yetmemiş, üstüne yaklaşık 1.5 katrilyon lira da para koyup faiz ödemişiz.

İlk dört ayda toplanan vergiler ve ödenen borç faizleri, dakika, saat, gün ve ay olarak yazının sonundaki tablodaki gibi.

Görüldüğü gibi, 2000 yılının ilk dört ayında, günde 66 trilyon, saatte 2.7 trilyon, dakikada ise 46 milyar vergi toplanırken, günde 79 trilyon, saatte 3.3 trilyon, dakikada ise 55 milyar lira borç faizi ödenmiş. Geçen yılın aynı dönemine kıyasıya vergi gelirleri yüzde 141, faiz ödemeleri ise yüzde 186 oranında artmış durumda.

Doğan çocuğun borcu
Bir yıl önceki durumu araştırırken ilginç birşey farkettim. 31 Mayıs 1999'da yani geçen yılın aynı günü "Her çocuk 910 milyon lira borç ile doğuyor" diye bir yazı yazmışız. Acaba bu yıl durum nedir? diye merak edip hesapladık. Geçen yıl doğan bir çocuk 910 milyon lira borçla doğuyormuş. Bu yıl neredeyse iki misli... Bu yıl doğan çocuğun borcu 1 milyar 550 milyon lira.

Hemen belirtelim, doğan çocuğun TL cinsinden borcundaki artışın en önemli nedeni, "kur farkından" geliyor. Yoksa, dolar cinsinden borç tutarında büyük bir artış yok. Geçen yılın kuruyla hesapladığımızda, doğan çocuğun borcu 20 bin 250 dolar civarında. Bu yıl Nisan sonu itibariyle iç ve dış borç stokumuzun toplamı olan yaklaşık 160 milyar dolar, nüfusa oranlandığında, şu anda doğan çocuğun 2500 dolar borçlu doğduğu ortaya çıkıyor. Bu da yaklaşık 1 milyar 550 milyon lira ediyor.

Bu arada dış borçlanmada avantajlı durumların ortaya çıkmas, iç borçlanmada faizlerin düşmesi, gelecek için beklentileri olumlu kılıyor.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır