kapat

05.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Cottarelli: Ben de bir insanım
Tavırları ile sürekli gündemde olan IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, kendisine gösterilen ilgiyi değerlendirdi

IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, Stand-by'ın imzalanmasının ardından, ekonomi gündemini belirleyen isimlerden biri oluverdi. Bazılarına göre, Cottarelli'nin İtalyan kimliği, Akdeniz insanının genel sıcaklığını sergilemesine yolaçarken, bazılarına göre Cottarelli, uluslararası memur sıfatını aşan tavırları ile eleştiriyi hakediyordu. Gecekondularda tanınacak kadar popüler, GS bayrağı açacak kadar sempatik ve rahat, borsa endeksini değiştirecek kadar etkin roldeki Cottarelli'ye, bu tablonun içinde nerede olduğunu sorduk. Yanıt, gayet anlamlı bir o kadar da düşündürücüydü:

"Bütün ilgi üzerime odaklandı. Bana gösterilen ilgi, IMF'ye gösterilen ilgiden kaynaklanıyor. Ben, mütevazı bir uluslararası memurum. Aslında bana yöneltilen ilginin program üzerinde, programı uygulayan siyasetçiler ve bürokratlar üzerinde yoğunlaştırılması gerekiyor."

Cottarelli, GS'ye olan ilgisini gizlemedi ve "Ben de bir insanım. Eğer, futbolda beğendiğim gelişmeler oluyorsa, bunu ortaya koymam doğaldır" dedi. Hemen hatırlatalım, Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chhibber da zaman zaman Türk iç politikasına yönelik değerlendirmeleri ile yadırganıyor. Bir ilave daha, çok yakında, IMF Türkiye Masası'nın bir temsilcisi, Ankara'yı yakından takip etmek üzere Dünya Bankası ofisinde konuk olarak çalışmaya başlayacak.

OHH! Shore hesapları
Koalisyonu oluşturan üç partinin lideri, Sigorta Fonu'na devredilen bankalarda off shore hesabı bulunanlara 20 milyar lira ödenmesi kararı alınca gözler, özellikle Yurtbank'a çevrildi. 35 trilyon liralık off shore faturası karşısında, Yurtbank'ın yeni yönetimi de boş durmuyor. Gayrimenkule yatırılan paralardan kumarda kaybedilenlere kadar geniş çaplı bir inceleme yapıldı. Yaklaşık 360 trilyon lirayı buharlaştırdığı öne sürülen Ali Balkaner için malvarlığı bazında haciz kararı uygulamaya konuldu. Bu arada hisseleri halka açık olan Yaşarbank'a yatırım yapan vatandaşlar mağdur. Off shore'dan farklı olarak, sermaye piyasasına iyi niyetli yatırım yapanların, ellerindeki hisselerin değerinin sıfıra inmesi sonucu cezalandırılması anlamına gelen bu durumun, hazırlanacak yasa tasarısına eklenecek madde ile çözülmesi bekleniyor.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır