kapat

05.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kafalar karıştı
Çekirdek enflasyondaki artış sanayicinin de kafasını karıştırdı. Herkes 0.6 puanlık artışla ilgili farklı nedenler ileri sürüyor

Mayıs ayında özel imalat sanayindeki artışları gösteren çekirdek enflasyonun 0.6 puan artarak yüzde 2.5 olarak çıkması özel sektörde kafaları karıştırdı. Sanayiciler, Nisan ayında son altı yılın en düşük seviyesine inerek 1.9 olan çekirdek enflasyonun 6 puan birden artmasını şaşırtıcı bulduklarını belirtti. Ancak, sanayi kesiminde herkes bu yükselişin sebepleri konusunda farklı görüşler ortaya koydu. Bir kısım sanayici kor enflasyonun artışına iç talepteki canlılığı neden gösterirken, diğer kısım enerji ve petrol girdilerindeki artışın etkisinin büyük olduğunu söyledi. Sanayi kesiminin artışa ilişkin görüşleri şöyle:

"Özel imalat sanayindeki enflasyonun çıkışına iç piyasadaki canlılık neden oldu. Bu aynı zamanda iç piyasadaki hareketlenmenin göstergesi. İç talepteki artış fiyatları da bir miktar yukarıya çekebilir. Özellikle kapasite fazlası olmayan sektörlerde daha fazla fiyat artışı olabilir. Gıda ve giyim sanayinde bu durum yok. Önümüzdeki ay daha az çıkacağını tahmin ediyorum."

Artıştaki en önemli belirleyici enerji girdilerindeki artış oldu. Mayıs ayındaki çekirdek enflasyona bakarken petrol, doğal gaz ve enerji girdilerindeki yükselişi dikkate almak gerekiyor. Ancak, özel imalat sanayindeki bu artışın önümüzdeki aylarda bu tempoda devam etmeyeceği beklentisi içindeyiz. Haziran ve Temmuz aylarında enflasyonla birlikte çekirdek enflasyonun da aşağıya çekileceğini tahmin ediyoruz."

"Benİm tahminim yüzde 1.6 idi. Aslında bunun yükek çıkmasını gerektirecek bir sebep olmaması lazım. Petrol fiyatlarındaki artışın yansıması diye düşünüyorum. Ama bu durum bir takım tedbirlerin alınması gerekliliğini de göstermiş oldu."

"Ankara gerekli yapıcılığı göstermedi. Bu nedenle sanayici de kendini bir miktar gevşetti. Sanayi kesimi yılın ilk üç ayında enflasyonu düşürmek için elinden geleni yaptı. Ama sanıyorum gerekli karşılık görülmedi. Bu da sanayicinin bir miktar gevşemesine neden oldu. Ankara'nın, ekonomi konusundaki davranışı etkin ve süreklili olursa özel imalat sanayi önümüzdeki aylarda yeniden sabırla enflasyonu düşürmeye yardımcı olacaktır."

"Sonuç beni şaşırttı. Bir tahminde bulunmak çok kolay değil. Verimlilik üzerinde durulabilir ama net bir şey söylemek zor. Çekirdek enflasyonun artışındaki sorumluluğun neye ait olduğunu tetkik ediyoruz. Üç yıllık bir program için belli bir ayın özel verisine dayanarak iyidir ya da kötüdür gibi bir fikir beyan etmek de doğru değil."

"KOBİ'ler çok düşük kapasite ile çalışıyor. KOBİ'lerin yarıya yakını yüzde 50 kapasitenin altında faaliyet gösteriyor. Bu da maliyetleri yukarıya çekiyor. Pahalı üretmek zorunda kalan sanayici, bunu ister istemez ürün fiyatlarına da yansıtıyor. Hükümet, enflasyonu düşürme programı çerçevesinde halkın alım gücünü düşürmek yerine üretimi artırarak enflasyonu düşürme tercih edilmeliydi. Ama hükümet kolay yolu seçti."

Leyla ŞEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır