kapat

29.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Norveç'ten 'Penguen' jesti
Norveç, Türkiye'ye yıllardır uyguladığı "Penguen füze satışı ambargosunu" kaldırdı.

Başbakan Bülent Ecevit'in 4 Haziran'da başlayacak olan Norveç gezisi öncesi, füzelerin satışının serbest bırakılması "Önemli bir jest" olarak değerlendirildi.

Norveç'in bu kararında Avrupa Birliği süreci ve Türkiye'nin insan hakları konusundaki taahhütlerinin etkili olduğu bildirildi. Penguen füzeleri Seehawk tipi helikopterlere monte ediliyor ve deniz hedeflerine karşı etkili bir biçimde kullanılıyor. Bu füzeleri dünyada sadece Norveç üretiyor. ABD de aynı amaca yönelik olarak Hellfire füzesi üretimini gerçekleştiriyor.

KORUTÜRK AÇIKLADI
Türkiye'nin Oslo Büyükelçisi Osman Korutürk, Norveç Dışişleri Bakanlığı'nın davetlisi olarak bu ülkede bulunan Türk gazetecilerle yaptığı görüşmede Oslo hükümeti ve parlamentosunun Penguen füzelerinin Türkiye'ye satışını serbest bıraktığını açıkladı.

Eski Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün oğlu olan ve kısa bir süre sonra Oslo'daki görevini tamamlayarak Berlin Büyükelçisi olarak Almanya'da göreve başlayacak olan Osman Korutürk, Norveç'in uzun süredir bu füzelerin Türkiye'ye satışına ambargo koyduğunu hatırlattı. Ambargonun kaldırılması kararında ise iki ülke arasında gelişen ilişkilerin yanı sıra Türkiye'nin Savunma sanayiinde kaydettiği gelişmelerin etkili olduğu bildirildi. Türkiye Norveç'ten 100 adet Penguen tipi füze almak istiyor.

Emin ÖZGÖNÜL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır