kapat

29.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ecevit'in başarı formülü: Uzlaşma
Başbakan Bülent Ecevit, 57'nci Hükümet'in işbaşında geçirdiği ilk yılını, hükümetin 9. Cumhurbaşkanı Demirel tarafından onaylandığı 28 Mayıs'ın yıldönümünde SABAH için değerlendirdi.

Ecevit, hükümetin Türkiye'ye getirdiği yeniliğin, uzlaşma kültürü ve değişik fikirlerdeki partilerin aynı koalisyon içinde büyük verim göstererek yaşayabileceklerini kanıtlaması olduğunu söyledi.

Kendisinin başında olduğu DSP, Devlet Bahçeli liderliğindeki MHP ve Mesut Yılmaz liderliğindeki ANAP'ın örnek bir uzlaşma gösterdiğini söyleyen Ecevit şöyle devam etti:

"18 Nisan seçimleri sonrasında oluşan Meclis, iktidarıyla muhalefetiyle, Türkiye'de uzlaşma kültürüne büyük katkılarda bulundu. Bu uzlaşma sayesinde siyasal istikrar sağlanabildi. Siyasal istikrar sayesinde, siyaset alanında, ekonomi alanında bir dizi reformu gerçekleştirme olanağı bulundu. Bu sayede Cumhurbaşkanlığı seçiminin de bunalımsız, hatta gerilimsiz bir şekilde tamamlanması sağlandı. Koalisyon ve uzlaşma kültürünün yerleşmesine büyük önem veriyoruz."

EN HIZLI HÜKÜMET
57'nci hükümetin Türkiye Cumhuriyeti'nin en hızlı çalışan hükümeti, 21'inci dönem Meclis'in de en hızlı çalışan Meclis'i olduğunun altını çizen Ecevit şunları söyledi:

"Hükümet ve Meclis bir yıl içinde 180 yasa ve Anayasa değişikliğini kabul etti. Bunların yarısı, 91 tanesi, uluslararası anlaşmalarla ilgili. Bunlar arasında boru hatlarıyla petrol taşımacılığı çerçeve anlaşması gibi Türkiye'nin uzun dönem geleceğini ilgilendiren yasalar da bulunuyor. 89 tanesi de ekonomik ve sosyal yaşam ve rejimle ilgili, çoğu reform niteliğinde değişiklikler. Bu sonuç da, hükümet ve bu dönem Meclis'in getirdiği uzlaşma ortamı sayesinde mümkün olabildi."

Başbakan Ecevit, 57'nci hükümetin ekonomi alanında da önemli başarılar gösterdiğini söyledi. Ecevit'e göre, "geçen yıl yaşanan iki büyük deprem, petrol fiyatlarındaki artış, asya ve Rusya'daki ekonomik kriz ve Kosova krizinin Türkiye bütçesine getirdiği yüke rağmen yapılabilenler" şunlar:

Ecevit, Nisan ayı itibarıyla enflasyonun da kontrol altına alınmaya ve düşmeye başladığını söyleyerek, ekonomide "yılsonu hedeflerine büyük ölçüde yaklaşılacağını" vurguladı.

TERÖRLE MÜCADELE
Güvenlik alanında yapılanlar ise Ecevit'e göre, 57'nci hükümetin "güvenlik güçlerinin serbest çalışmasını sağlamak, onların arkasına siyasi iradeyi koyarken, işlerine karışmamasına" sayesinde olabiliyor. Ecevit güvenlik tablosunu şöyle çiziyor: "Bölücü terör büyük ölçüde sona erdi. Büyük ölçüde diyorum, çünkü hâlâ bizim dışımızda, ülke dışında üslenmiş gruplar var. Ama ülke içindeki etkinlikleri kırılmış durumda.

Din sömürücüsü terörün de kaynağına kadar inildi. Yıllardır çözülemeyen cinayetlerin failleri bulunuyor. Bu cinayetleri işleyenlerin de soruşturma sonucu ortaya çıkacağına inanıyorum".

"Soruşturmanın sürüncemede kaldığı eleştirilerine katılmıyorum. Tam tersine büyük bir hızla ilerliyor. Yıllardır çözülemeyen ilişkiler bunlar. Şehir merkezindeki binaları cephanelik haline getirmişler. Polis gayet bilimsel tekniklerle çalışıyor. Hizbullah'a yönelik Beykoz operasyonundan sonra ele geçen belgeler bilimsel çalışmalar sayesinde hızla çözülebildi.

SİYASİ CİNAYETLER
"Burada sayın Sadettin Tantan'ın kişiliğinin de büyük rolü var. Polisin büyük başarısı söz konusu. Ama bu başarıyı sağlayan polis gökten inmedi. Aynı polis.

Demek ki arkasına siyasi iradeyi koyup, rahat hareket etmelerini de sağlayınca, sonuç alınabiliyor. Ban kısa sürede daha büyük sonuçların da alınacağına inanıyorum." Başbakan Ecevit, 57'nci hükümetin en başarılı olduğu alanlardan birini de dış siyasal ve ekonomik ilişkiler olarak gösterdi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır