kapat

29.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
NECATİ ZİNCİRKIRAN'IN DİZİ YAZISI-GÖCEK RAPORU
Yapıcı çevre koruma!
"Korumacılık" yaparken halkın ihtiyaçları gözardı edilemez. Özel Çevre Kurumu geniş ufuklu, yaratıcı ve yapıcı olmalı, bu güne ayak uydurmalıdır

Çok şükür Göcek, diğer turistik beldelerimiz gibi bozulmadı. Üstelik, giderek güzelleşiyor. Buradaki mimarlar kendi inisiyatifleri ile güzel çizgiler yaratarak düzgün yapılar meydana getiriyor. İki katı geçmeyen, renkleri pastel ve uyumlu binalar. Eski binaların sahipleri yenilerini görünce hevesleniyor ve hiç değilse cepheleri bunlara benzetmeye çalışıyor.

Göcek'in iki devredir Belediye Başkanlığını yapan Makine Mühendisi Mustafa Tunç, ılımlı, dikkatli, çalışkan ve de uzlaşıcı bir idareci... Önce Göcek'in "promenade" diyebileceğimiz sahil bandını tamamladı, sonra yolları açtı, okulları, sağlık ocağını yeniledi, çarşıyı düzene soktu, rıhtımı düzeltti, su ve elektrik, telefon sorunlarını çözümledi. En önemlisi Özel Çevre Kurumu'na Göcek'in çöplüğünü yaptırdı.Onbeş yıl evvel bu küçük köye gelenler burada yatacak konaklama tesisi bulamazlardı. Şimdi, uygun fiyatlarla apart oteller, moteller, pansiyonlar var. Hepsi sıcak sulu, klimalı, televizyonlu odalara sahip...

Restoranlar da öyle!..

GÖCEK'TE HER ŞEY VAR
Güzel bir çarşı ve marketler grubu oluştu... Yok, yok gibi bir şey... İstanbul'da bulamadıklarımızı Göcek'te görüyoruz.

1970'lerde Göcek fakir bir köydü. Çevresindeki mezralarda yaşayanlarla beraber 1000-1500 kişilik küçük bir köy.. Muhtarlıkla idare edilirdi yakın zamana kadar. Halkının yarısı Seka Dalaman Kağıt Fabrikası'nda, diğer yarısı da Etibank ve Sıtkı Koçman'ın krom madenlerinde çalışırdı.

1974'de Göcek'e gelerek Domuzadası'nda Osmanlı prensinin yerini alan Hürriyet Gazetesi sahibi Erol ve eşi Belma Simavi Göcek'e büyük bir hareket getirdi. Buraya eskiden gazete bile gelmezdi. Sadece bir bakkal dükkanı vardı. Sonra ağabey Haldun Simavi 1976'da geldi ve büyük bir yatırımla Club Marina ile Skopea Marina'yı ve çarşıyı yaptı. Simaviler Göcek'i dünyaya tanıttı. İngiliz kraliyet ailesinin bile mekanı oldu... Belma ve Çiğdem Simavi'nin katkıları unutulamaz...

Güzelim Göcek koylarında son haftalarda küçük tankerlerle akaryakıt satıldığını gördüm. Bunlara izin verilmemesi gerek. Çünkü Göcek'te şu anda petrol alınabilecek üç yanaşma yeri var. Kapalı bir iç denizde tankerle petrol satmaya ne gerek var. Riskli bir iş... Oradaki tankerlerden biri vaktiyle Adnan Kahveci ile Özal'ın Çevre Danışmanı Can Pulak'ın özel surette yaptırıp sözde çevreci Bodrum Gönüllüleri'ne teslim ettikleri "çöp toplama teknesi..." Nasıl oluyor da bu tekne satılıyor?.. Bunun da hesabı birilerine sorulmalıdır.Göcek'te artık "Liman Başkanı", Sahil, Sıhhiye, Gümrük bile var... Yatlara hizmet veriyorlar. Eskiden Fethiye'ye gitmek gerekiyordu.

Bölgede Özel Çevreden de şikayetler var. Özel Çevre Kurumu, öncelikle 1/25 binlik plan çalışmalarını 1/5000'lik mezvii imar planlarına aktarmalıdır. Bu kurumda yaratıcı, vizyon sahibi, karizmatik yöneticilere, mimar ve mühendislere, turizmi, doğacılığı, denizi bilen geniş ufuklu personele ihtiyaç var. Özel Çevre kısır kalamaz. Halkın, köylülerin ihtiyaçlarına makul ölçüler içinde cevap vermek durumundadır.

YEREL YÖNETİMLER
Koruma altındaki sahil bandında köylüler evlenen çocuklarına ev yapamıyor. Çatısını değiştirmek için bile Ankara'dan Özel Çevre'den izin almak zorunda bırakılıyor.

Aslında Türkiye'de demokrasi biraz daha gelişse, yerel yönetimler Batı örneklerinde olduğu biçimde oluşabilse o zaman koskoca Türkiye elbette Ankara'dan idare edilmeyecektir.

Sorunlar biraz da bundan kaynaklanıyor ve çözümler güçleşiyor...

Sarsala olayı da bu açıdan tipik bir örnektir. Eğer valinin yetkisi olsaydı, korumayı delen Belediye Başkanı yerinde durabilir miydi?..

ÜNLÜ DENİZCİ VE DOĞA ADAMI SADUN BORA DİYOR Kİ:
"Böyle giderse buraları 5-10 yıl içinde hassas şekilde, titizlikle durulması gereken bir olgudur. Özel Çevre yeterince iş görmüyor. Kaçak yapılaşmalar var, olmaması gereken yerlerde. Göksu'da Okluk Koyu'nda, Çanak Koyu'nda kaçak yapılaşma sürüp gidiyor. Buraları, koylar elden gidecek. Gelecek nesillere acaba ne bırakacağız?..

BİTTİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır