kapat

29.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Elebaşı kadın bürokrat
Devleti 1 trilyon lira zarara uğratan hayali ihracatı DDY'de görevli Şube Müdürü Melahat Özyürek ile Gaziantep'teki Altınbaş Holding'in patronu Yasin Altınbaş birlikte planlamış

Emniyet Genel Müdürlüğü Organize Suçlar Daire Başkanlığı tarafından Ankara, İstanbul ve Gaziantep'te sürdürülen operasyonlar sonucu ortaya çıkarılan hayali ihracat vurgununun boyutu ilk aşamada bir trilyon liraya ulaşırken olayın perde arkasında da bir "bayan bürokrat" çıktı. Hayali ihracat olayının elebaşısının, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü'nde Şube Müdürü görevinde bulunan Melahat Özyürek olduğu belirlendi. Özyürek, önceki gece Ankara'daki evinde gözaltına alındı.

Soruşturma Ankara DGM Başsavcılığı, Maliye Bakanlığı ve Emniyet tarafından ortaklaşa yürütülüyor. Operasyonlar çerçevesinde gözaltına alınanların sayısı 17'ye yükseldi. Hayali ihracat eyleminde paravan olarak kullanılan ve Gaziantep'teki Altınbaş Holdig'in patronu Yasin Altınbaş da, Gaziantep'te gözaltına alınarak Ankara'ya getirildi.

KARA PARANIN AKLANMASI
Hayali ihracat sayesinde devletten bir trilyon liranın üzerinde haksız kazanç sağlayan çete üyelerinin, hayali ihracatın yanı sıra, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı işine de karıştıkları yönünde önemli delillere ulaşıldı. Sanıkların, uyuşturucu ve silah kaçakçılığından elde edilen kara parayı, Altınbaş Holding aracılığı ile ihracat yapılmış gibi göstererek bazı bürokratların da yardımıyla aklamaya çalıştıkları ileri sürüldü.

ŞEKER VURGUNU
Soruşturmada Ankara DGM Başsavcılığı ve polise yardım eden Maliye Bakanlığı hesap uzmanları, Altınbaş Holding'in Gaziantep merkez binası ile Ankara ve İstanbul'daki şubelerinde ele geçirilen defterlerini incelemeye aldılar. Şirketin, ihracat amaçlı olarak devletten düşük fiyata binlerce ton şeker satın aldığı, satın alınan şekerlerin yurtdışına ihraç edilmiş gibi gösterilerek fahiş fiyatla iç piyasada pazarlandığı belirlendi.

Bu yolla milyarlarca lira haksız kazanç elde eden çete üyelerinin, hayali ihracat belgelerini kullanarak bir trilyon liraya yakın vergi iadesi ve teşvik alarak ikinci bir vurgun daha yaptıkları tespit edildi.

Operasyonu, Apo davasının da savcısı olan Ankara DGM Savcısı Talat Şalk yürütüyor.

Üst düzey bürokratlar kim?
ANKARA DGM Başsavcılığı ve polise yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, hayali ihracat skandalını, DDY Genel Müdürlüğü'nde şube müdürü olarak görev yapan Melahat Özyürek ve Altınbaş Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Altınbaş planladılar.

Hayali ihracatla ilgili belgelerin bir bölümü, Melahat Özyürek tarafından düzenlendi, çetenin bürokrasiyle olan bağlantısı da yine Özyürek tarafından kuruldu. Polis tarafından sorgulamaları devam eden Özyürek ve Altınbaş'ın yeni itiraflarda bulundukları ve skandala üst düzey bazı bürokratların adlarının da karıştığı belirlendi. Özyürek ve Altınbaş'ın yanı sıra gözaltına alınan diğer 15 zanlı arasında da Gaziantep'te görevli bir bürokrat da bulunuyor.

Gaziantep'in Nizip ilçesinde yaptığı çeşitli yatırımlarla adını duyuran Yasin Altınbaş, tüm şirketlerini Altınbaş Holding adı altında topladı. Hayırsever bir işadamı olarak tanınan Yasin Altınbaş, eğitim ve sağlık hizmetlerine olan katkısı nedeniyle 9. Cumhurbaşkanı Demirel tarafından "Devlet Üstün Hizmet Madalyası" ile ödüllendirilmişti. Bu arada, Altınbaş Holding'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdullah Altınbaş, 18 Nisan seçimlerinde CHP'den 3. sıra milletvekili adayı olmuştu.

Ersin BAL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır