kapat

29.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
"Borsa ikinci yarıda coşacak"
Borsada yatırım için holdingleri avantajlı gören sanayiciler, yaz dönemi portföylerinde otomotiv, gıda ve hazır giyim sektörlerinin bulunduğunu söylüyor. Sanayiciler, "Borsa ikinci yarıda eski hızını yakalar" diyor

Sanayici, borsanın yılın ikinci yarısında atağa kalkmasını bekliyor. Şu anda borsaya yatırım yapmak yerine beklemeyi uygun gören sanayiciler, yılın ikinci yarısında İMKB'nin yeniden yükselişe geçeceğini ve eski trendini yakalayacağını düşünüyorlar.

Sanayicinin hisse tercihi ise, her zaman için holdingler, yaz dönemi için de otomotiv, gıda ve hazır giyim. Teknoloji şirketleri yavaş yavaş sanayicinin portföyünde de yer almaya başladı. İMKB'nin hâlâ spekülasyonlardan etkilendiğini ve yeterince derinlik kazanmadığını düşünen sanayici, şu andaki giriş-çıkışların ekonominin gidişatı ile paralel yürümediğine inanıyor. O nedenle belli bir süre beklemeyi tercih eden sanayici, "Ne borsayla, ne de borsasız" bir tutum izliyorlar.

UZUN VADELİ KAZANÇ
Sanayici borsayı uzun vadeli para kazanma aracı olarak görüyor. Türkiye'deki borsanın henüz yeterince derinlik kazanmadığı inancında olan sanayiciler, bu nedenle 'kısa vadede çok kazanmak' yerine 'uzun vadede makul ölçülerde' kazanmayı tercih ediyorlar.

Teoride borsaya sıcak bakan sanayici pratikte ise daha temkinli bir tutum sergiliyor. Yeni ve güçlü şirketlerin borsaya girmesi ile özellikle yılın ikinci yarısında yükselme trendine gireceğini düşünen sanayicinin tercihi ise uzun vadeli kazandıran güçlü finansal yapıları bulunan holding ve şirketler. Sanayicinin, önümüzdeki günlere ilişkin tahmini ise otomotiv, gıda ve hazır giyim sektörü.

Öyle görünüyor ki önümüzdeki günlerde holding şirketleri başta olmak üzere borsa yeni şirketlerle tanışacak. Özellikle holdingler yeni şirketlerini halka açmak için hazırlık yapıyorlar. Anadolu Endüstri Holding ve Alarko Holding bunlardan ikisi. Anadolu Endüstri Holding, Türkiye'deki Coca Cola operasyonlarında üretim birimlerini birleştirdikten sonra halka açılmayı planlıyor. Alarko Holding ise iki şirketini borsaya hazırlamakla meşgul.

ŞİMDİLİK TEMKİNLİ
Şu anda borsaya yatırım yapıp yapmama konusundaki tercihlerini sorduğumuz sanayici, tavrını beklemekten yana koydu. İMKB endeksinin bir süre daha düşüşünü sürdüreceğini düşünen sanayici, özellikle küçük yatırımcının parasını riske atmaması için bu süreyi bekleyerek geçirmesi gerektiğini düşünüyor. Piyasada bir karmaşanın sözkonusu olduğu görüşünde birleşen sanayiciler, hafif iniş-çıkışların normal olduğunu ifade ettiler.

Ancak bu konuda radikal düşünceler de yok değil. Daha çok KOBİ düzeyindeki sanayiciler borsaya daha temkinli yaklaşıyorlar. Özellikle tasarruflarını borsada değerlendirme konusunda ketum davranan bu kesim, borsayı hâlâ 'kumar' olarak görüyor. Sanayicinin İMKB ve geleceği ile ilgili düşünceleri şöyle oluştu:

Leyla ŞEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır