kapat

29.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
TOBB kavgasının galibi Miras
TOBB Başkanlık seçimlerinde olay çıktı. Başkan adayları kapıştı. Zafer eski başkan Miras'ın oldu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 55. Genel Kurulu'nda yumruklar konuştu. TOBB Başkanı Fuat Miras ve İTO Başkanı Mehmet Yıldırım arasındaki yarışta gün boyu sık sık tansiyon yükseldi. Delegeler tartışınca genel kurulunun yapıldığı salona 200 civarında Çevik Kuvvet polisi gönderildi. Polis açılan sandıkları da kordon altına aldı. Mehmet Yıldırım Ticaret Odaları Konseyi'ne seçilemedi. Böylece Başkanlık şansını kaybetmiş oldu.

DEMİRTAŞ TARTAKLANDI
Oy verme sırasında TOBB'da benzeri görülmemiş bir olay yaşandı. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş delegelere listeler konusunda bilgi vermeye çalışırken İTO Başkanı Yıldırım ve taraftarları, "Delegenin iradesine müdahale ediyorsun?" diyerek müdahalede bulundular. Atılan laflar üzerine bir anda yumruklar konuştu ve Demirtaş hırpalandı.

Ticaret Odaları Konsey Üyelerinin belirleneceği sandık açılıp oylar sayılırken de arbede yaşandı. Miras'ı destekleyen Ticaret Odası Başkanları özel bir taktik izledi. Her oda başkanı kendi isminin başta olduğu listeler hazırlayarak delegelerini kontrol etmeye çalıştı. Gözlemci olan Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyen Üzülmez ise listeleri kontrol edip fire hesabı yapmaya başladı. Duruma müdahale eden Ali Çetin Sürmen, Üzülmez'in elindeki kağıdı almaya çalışınca sahneden aşağı yuvarlandı.

SONUÇ NE OLDU?
TOBB seçimlerinin temel farklılığı 968 delegenin önce 133 konseyi üyesini seçmesiyle başlıyor. TOBB bünyesinde Ticaret Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları ve Deniz Ticaret Odası'ndan oluşan 5 konsey bulunuyor. Dünkü seçimde İTO Başkanı Mehmet Yıldırım 208 Ticaret Odası delegesinin ancak 75'inin oyunu alabildi ve Ticaret Odaları Konseyi'ne giremedi. Fuat Miras'ın listesine ise 133 oy çıktı.

Böylece Miras'ın Ticaret Odaları Konseyi'ne önerdiği 30 ismin konseye girmesi kesinleşti. Yıldırım, Ticaret Odaları konseyi'ne giremeyince Yönetim Kurulu için liste oluşturma şansıda ortadan kalktı.

Bu arada İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Keçeli, seçime Ticaret Odaları delegelerinin özgür iradeleri ile oy kullanamadıklarını öne sürerek itiraz edeceklerini söyledi ve hakimden bu hususun zabıtlara geçirilmesini istedi. Ancak, hakim Keçeli'nin bu isteğini yerinde bulmayarak reddetti.

Miras ne dedi?
Seçim sonuçlarını TOBB Genel Merkezi'nden telefonla izleyen Fuat Miras, kendisini destekleyen arkadaşları ile birlikte bir değerlendirme toplantısı yaptı. Miras,"Polis gözetiminde kavgalı genel kurul size yakıştı mı?" yönündeki sorumuza şu karşılığı verdi: "Kavgayı ne ben, ne de benim arkadaşlarım çıkardı. Bunu içine sindiremeyenler çıkardı. Böyle olmasını biz istemedik. Ortaya çıkan tablo bizi de üzdü. Neticede ben rakibime, arkadaşım, aile dostum diyorum. Ancak o başka türlü davranıyor. Bundan sonrasını TOBB camiası ve kamuoyu değerlendirecek."

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır