kapat

29.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İkinci yılda atılması gereken çok adım var
Niyet Mektubu çerçevesinde hükümet mali sistemden tarıma, sosyal güvenlikten özelleştirmeye kadar birçok adım atacak

Hükümetin, IMF ile imzaladığı Niyet Mektubu çerçevesinde ikinci yılında da yapması gereken önemli icraatlar var. Karşılıkların vergiden düşülmesi Haziran 2000'e kadar yapılacak. Mali sistemde kredi sınırlarına ilişkin düzenlemeler 1 Temmuz 2000'e kadar gerçekleştirilecek. Bankacılık Üst Kurulu 1 Eylül 2000'de tümüyle faaliyete geçecek.

Yeni muhasebe standartları, piyasa riskini de içeren sermaye yeterliliği, kamu bankalarının yeniden yapılandırılmaları 1 Ocak 2001'e kadar tamamlanacak. Vergi konusunda takipteki alacaklar için Mayıs sonuna kadar izleme sistemi kurulacak.

Kamu mali yönetimi konusunda ise 25 bütçe fonunun kapatılması 1 Ağustos 2000'e kadar gerçekleştirilecek. 1 Ocak 2001'e kadar finansal bilgi sistemi kurulacak. Bütçe içi ve dışı yeni fon oluşturulmayacak.

Hükümetin ikinci yıl atması beklenen önemli bir adım da Tarım Reformu. Tarım Birlikleri'nin özerkleştirilmesi kanunu bir ay gecikmeyle Genel Kurul gündemine geldi. Tasarı, bu hafta tamamlanacak. Çiftçilerin kayıt altına alınması Mart 2001'e kadar gerçekleştirilecek. Doğrudan gelir desteği 1 Ocak 2003'e kadar uygulanacak.

Hükümetin ikinci yıldaki en önemli gelir artırıcı faaliyetlerinden birini Telekom'un yüzde 20 hissesinin özelleştirilmesi oluşturuyor. Elektrik ve gaz sektörlerine yönelik kanun 1 Ocak 2001'e kadar yürürlüğe girecek. Enerji alanındaki özelleştirmeler 1 Ocak 2001'e kadar tamamlanacak.

Sosyal Güvenlik reformu kapsamında prime esas ücret tavanının asgari ücretin 4 katına arttırılması geliyor. Bu artırım, 1 Nisan 2001'e kadar yapılacak.

Sosyal güvenlik kurumlarının yeniden yapılandırılması ve özel emeklilik fonları ile ilgili yasal düzenleme bu yıl tamamlanacak. Tasarılar, TBMM'ye sunuldu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır