kapat

29.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Umuda yolculuk
Ekonomik program ile faiz oranları, enflasyon, döviz kuru gibi konularda başarılı olan hükümet, ihracat ve yatırımda yeterli iyileşmeyi sağlayamadı

28 Mayıs 1999 tarihinde, ağır bir ekonomik krizin ortasında kurulan 57'nci hükümet, bir yılda "ekonomik istikrarı yakalama" konusunda önemli adımlar attı. Ekonomide birçok "ilki" hayata geçiren hükümet, kur sepeti, banka operasyonu, IMF ile imzalanan Niyet Mektubu, vergi ve sosyal güvenlik reformu gibi konularla gündem yarattı. Bu icraatların sonunda yönünü yeniden büyümeye çeviren ekonomi, temel makroekonomik göstergelerin son iki aylık sonuçlarıyla umut verdi.

Bu yılın ilk beş ayındaki veriler, 1999 yılını yüzde 6.4 gibi tarihi bir küçülmeyle kapatan ekonomide küçülmenin sona erdiğini ortaya koydu. 1999 yılının Şubat ayında, yüzde 12 ile tarihinin en büyük daralmasını yaşayan imalat sanayi, bu yılın Şubat ayında yüzde 6.0'lık büyüme yakaladı. Ocak-Mart döneminde sanayi üretimi yüzde 3.2 oranında artış gösterdi. Özellikle talebin canlanması nedeniyle ekonominin ilk çeyrekte yüzde 3-4 dolayında bir büyüme göstermesi öngörülüyor.

DÜŞÜŞ SİNYALİ
Enflasyonu TEFE'de yüzde 50.0, TÜFE'de yüzde 63.9 seviyesinden teslim alan hükümet, ilk dokuz ayda yükselişe mani olamadı. Ancak programın etkilerinin görülmesiyle son iki ayda enflasyon rakamlarında gerileme yaşandı. Yılın ikinci ayında yüzde 67.5'i gören TEFE Nisan'da yüzde 61.5 seviyesine indi. Aynı dönem zarfında TÜFE de 5.9 puan gerileme gösterdi. Hükümetin bu performansı, yılsonu hedefi olan yüzde 20 TEFE ve yüzde 25 TÜFE enflasyonunun küçük sapmalarla tutabileceğine işaret ediyor.

Hükümet, bütçe konusunda da olumlu sinyaller verdi. Koalisyon hükümetinin görevi devraldığı dönemde bütçe, faiz ödemeleri hariç tutulduğu zaman bile açığa düşüyordu. 1999'un ilk üç ayında 109.2 trilyon lira seviyesinde bulunan faiz dışı bütçe dengesi, bu yılın ilk üç ayında 2.7 katrilyonluk faiz dışı fazlaya dönüştü. Bu rakamda, deprem vergisinin rolü büyük oldu. Hükümet, ihracatta ise beklenen performansa önayak olamadı. Yılın ilk iki ayında ihracat sadece yüzde 0.8 oranında büyüme kaydedebildi.

Kur sepeti tuttu
Hükümetin bir yıllık performansında en çok göze çarpan icraatlardan biri de Türkiye'de ilk kez uygulanan kur sepeti oldu. 1 dolar ve 0.77 eurodan oluşan kur sepetindeki yıllık yüzde 20 artış hedefinin günü gününe tutturulması, kur artışlarını bir önceki yıla göre önemli ölçüde düşürdü. Borç yönetimi konusunda da başarılı olan hükümet, iç borçlanma ihalelerinde yüzde 100 seviyesinde olan faiz oranını yüzde 35-45 bandına çekmeyi başardı. Bu arada repo faizleri de yüzde 101 seviyesinden yüzde 42 seviyesine geriledi.

Ancak, yabancı sermaye konusunda beklenen artış yakalanamadı. Yabancı sermaye izinleri, bir önceki seneye göre yüzde 27.9 gibi büyük bir artış gösterdi, ancak bu artışta 1999 yılı verilerinin kriz nedeniyle düşük olmasının büyük rolü vardı. Bu yılın ilk dört ayındaki 521 milyon dolarlık yabancı sermaye iznine rağmen beklenen patlama gerçekleşmedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır