kapat

29.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İşkence bitti
Güney Lübnan'daki milis kuvvetlerinin kontrolündeki ünlü Kiam hapishanesinden kurtulanlar, maruz kaldıkları işkenceleri anlattı"Demir çubuklarla aylarca dayak yedim. Gardiyan yüzüme idrarını yaptı. 4 ay bileklerimden demir bir direğe bağlı kaldım"

Kiam hapishanesi İsrail'in Güney Lübnan'daki 22 yıllık işgalinin adeta bir simgesi oldu. İsrail'in bölgedeki milis kuvveti olan Güney Lübnan Ordusu'nun (SLA) kontrolündeki hapishane 22 yıl boyunca işkenceleriyle ünlendi. SLA'nın çekilmesiyle, hapishanenin mahkumları özgürlüklerine kavuştu. Şimdi de kendilerine uygulanan görülmemiş işkenceleri anlatıyorlar.

"3 gün boyunca bir direğe bağlandım. Demir çubuklarla dövüldüm, üzerimde sigara söndürdüler ve elektrik verdiler. 6 ay boyunca, insanın uzanıp yatamayacağı kadar küçük bir hücrede yalnız kaldım. Daha sonra götürüldüğüm 6 kişilik hücrede aynı anda en fazla 2 kişi uyuyabiliyordu. Sırayla yatıyorduk." Bu sözler Kiam hapishanesinde uzun yıllar hapis yatan bir Lübnanlı'ya ait.

İSRAİLLİLER KİBAR
Çıkanların tamamı birbirine benzer korkunç işkence hikayeleri anlatıyor. Hizbullah militanı olduğunu ifade eden bir tutuklunun anlattıkları ise tüyler ürpertici: "Gardiyan sırtıma, yüzüme ve ağzıma idrarını yaptı. İlk 2 ay tamamen karanlıkta kaldım. Dört ay boyunca bileklerimden bir direğe bağladılar..."

SLA denetimindeki bu hapishanedeki tutuklular sorgulanmak üzere Marjayun'daki İsrail askeri üslerine de götürüldüler. Ancak Lübnanlılar'ın ifadelerine göre İsrailliler SLA militanlarına oranla çok daha kibar. İsrailliler, işbirliği yapmayı reddedenleri, "köpekler" olarak adlandırdıkları SLA milislerine teslim etmekle tehdit ediyordu.

İsrail sınırına 5 kilometre uzaklıktaki Kiam, özellikle 1995'e kadar yapılan işkenceleriyle ünlendi. İşgal bölgesinde yakalanan Hizbullah militanları ve destekçileri SLA denetimindeki hapishanede uzun yıllar resmi yargılamadan geçmeden yattılar. 1995 yılında Kızılhaç'ın uluslararası baskısı sayesinde hapishanedeki koşullar bir ölçüde düzeltildi.

Hizbullah taşlıyor, İsrail ateş açıyor
Artık ince bir tel örgünün ayırdığı İsrail-Lübnan sınırında yer yer çatışmalar yaşanıyor. Dün İsrail'in Metula kenti yakınındaki Fatima sınır kapısından geçmeye çalışan 3 Lübnanlı, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu yaralandı. Hizbullah bayrağı taşıyan göstericiler İsrail askerlerine taşlarla saldırınca, İsrail askerleri havaya ateş açtı. Olayda 3 Lübnanlı, İsrail askerlerinin ateşi sonucu plastik mermiyle vurularak hafif yaralandı.

'Ticaret kurtaracak'
BM'nİn Lübnan'daki temsilcisi Timur Göksel, barışın eninde sonunda sağlanacağından emin. "Sınırın iki tarafındakilerin birbirlerine ateş etmeden bakabilmesi barışın en büyük işaretidir. Üstelik Lübnanlılar, İsrailler'den daha tüccar bir millet. İsrail'le yapılacabilecek ticaretin kokusunu aldıklarında geçmişteki yaralar çok daha kısa sürede sarılacaktır." diyerek barışın yakın olduğunu dile getiriyor.

İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın geri çekilmede çok akıllıca davrandığını belirten Göksel, "Barak geçen yıl, Güney Lübnan'dan geri çekilmeyi bir seçim kampanyası haline getirdi. Barak için tek çare geri çekilmeydi ve yapıldı" ifadesini kullanıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır