kapat

26.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sarsala'yı sarsan yol
ANAP'lı eski Çevre Bakanı İmren Aykut, Dalaman-Sarsala yolunu açan ANAP'lı Belediye Başkanı için "Bu adamın yüzünü görmek istemiyorum. İşlediği çevre suçlarına ait dosyası o kadar kabarık ki" diyor

1930'lu yılların ortalarında Ankara'da "Cin fikirliler" bir araya gelmişler. Ve bir kooperatif kurmuşlar. Adı, oldukça ilginç: "Tarımsal Başarılar Kooperatifi."

Bu kooperatifi kuranlar ve üyeleri Ankara'nın kalbur üstü bürokratları, devletin ileri gelenleri ve de Muğla'dan bazı hatırlı kişiler.

Kooperatifin kurulma amacı, bugünkü Göcek, Dalaman, Fethiye'deki güzel, deniz gören hatta denize inen yerleri parsellemek!... Yani 70 yıl önce bile buralara göz dikenler varmış!..

Nasıl olur bu iş demeyin, olmuş işte...

Efendim o tarihte Tarım Bakanlığı "yabani zeytinlerin aşılanmasıyla ilgili bir kanun" çıkarmış... Devlet demiş ki, bu yabani zeytinlikleri aşılayanlara 50 dönüm arazi tahsis edilecek. Amaç, zeytinliklerin bakımı ve ıslah edilmesini hedefliyor. "Cin gözlüler" hemen bir kooperatif kurup parsellenen yerleri kapatmak için seferber olmuşlar.

KÖYLÜ DİKKATE ALINMAYINCA
Bir dilekçe veren parseli kapmış... Bunu duyan Dalaman ve Fethiye köylüleri şaşırıp kalmış... Hele Dalamandakiler oldukça da fakir. Dağlarda keçi otlatıp geçiniyorlar.

Bakmışlar ki meralar, köyler, ormanlar ellerinden gidecek... Kendilerine kimsenin bir şey verdiği yok. Ne yapsınlar?

- Yakarız buraları, zeytin ağaçları da gider, bu iş de biter, demişler. Ve bir gece ormanı ateşe vermişler.

"Tarımsal Başarılar Kooperatifi" üyelerinin hevesi kursaklarında kalmış. Sonra kooperatif dağılmış. Ama birileri o zamandan beri hâlâ hak sahibi olarak şimdi hakkını arıyor. Eski Fethiye Belediye Başkanlarından Ali Rıza Bey'in varislerinin dosyasını gördüm. Ali Rıza Bey, o zaman Kilye gibi güzel bir yerde yabani zeytinleri ıslah etmek üzere ormandan epey bir araziyi devir almış. Şimdi mirasçıları uğraşıyor.

Korumada yerel halkın hakları dikkate alınmazsa orada koruma da yapılamaz. "Tarımsal Başarılar Kooperatifi" örneği bunun en iyi kanıtlarından biri. Devre dışı bırakılan köylüler bir gecede ormanı ve zeytin ağaçlarını bu nedenle yakmışlardı. İşin içinde köylü olmazsa oraları ve hiçbir yeri koruyamayız. Bu gerçeği kabul etmek zorundayız.

İMREN AYKUT NEFRET EDİYOR
Dalaman-Sarsala yolunu ANAP'lı Dalaman Belediye Başkanı Şevket Durmuş'un bu nedenlerle açtırdığı kesin. Çünkü "Tarımsal Başarılar Kooperatifi"nin akıbetinden de bana ilk kez bahseden kendisidir.

İki yıl evvelki İzmir 2 numaralı Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan onay alarak yapmış bu işi. Bunda bazı güçlü sermaye gruplarının da etkisi olsa gerek. Çünkü bazıları öteden beri korumanın aleyhinde ve bunun delinmesini bekliyordu. Delinsin de nasıl delinirse delinsin. Çünkü sonrası kolay!..

Temel düşünce işte bu...

O zamanki ANAP'lı Çevre Bakanı İmren Aykut bunu duyunca:

- Sen nasıl yaparsın, diye kıyameti koparmış. Muğla Valisi Cemil Serhadlı'yı arayıp:

- Durdurun bu adamı Vali Bey, demiş... Çevre Bakanı olarak Özel Çevre Kurumu Başkanlığı'ndan resmi yazı çıkartmış.

DURMUŞ'UN ARKASINDAKİLER
Fakat Dalaman'ın Durmuş Başkanı Ankara'da partisinin yüksek düzeydeki hangi yöneticilerinden destek gördü ki, bildiğini okumaya devam ediyor. Söz konusu yol hem de genişletilerek açılmış. Şimdi asfaltlanmayı bekliyor. Anlaşılan bu olay ANAP'ı da epey karıştıracak. ANAP'ta bazı yöneticiler olaya Göcek-Dalaman rekabeti diye bakıyor. Bir çevre olayına böyle bakılması son derece yanlış olur ve korumayı delenlere cesaret verir.

Eski Çevre Bakanı İmren Aykut:

- Bu adamın yüzünü görmek istemiyorum. Onun işlediği çevre suçlarının dosyası o kadar kabarık ki, nefret ediyorum, diyor.

Geçtiğimiz haftalarda söz konusu yolu yeniden düzelten ve asfaltlanmaya hazır hale sokan Dalaman Belediye Başkanı'nı Ankara'da kim koruyor ve ona destek veriyor? Korumayı hiçe sayıp delen ve böylece suç işleyen Dalaman Belediye Başkanı için acaba ANAP'lı İçişleri Bakanı Sadettin Tantan ne yapacak?

Eski bir Turizm Bakanı olan Mesut Yılmaz ANAP Genel Başkanı olarak bu konuda duyarsız kalamaz. Çünkü onun ciddiyetiyle bağdaşmaz. Kalmaması gerekir. Dalaman Belediye Başkanı hakkında İçişleri Bakanlığı'nca soruşturma başlatılması bekleniyor.

ÇAKALLIK DALAMAN OLDU
Dalaman'ın adını Türkiye halkı orada kurulan ve 1980'lerin başında uçuşa açılan havaalanıyla öğrendi. Küçük bir köy olan bu ilçenin ilk adı Çakallık'tı. Daha sonra Karaçalı denildi. 1967'de Belediye oldu. 70'li yıllarda da Dalaman adı verildi.

Seka'nın burada bir kağıt fabrikası var. Bir de Dalaman Tarım İşletmeleri Müdürlüğü... Halkının dörtte üçü Havaalanı, Seka ve Tarım İşletmeleri'nden ekmek yiyor... Bu üç kurum olmasaydı Dalaman ne olurdu, siz düşünün!..

YARIN: AÇILAN YOLU KİM KAPATACAK?

NECATİ ZİNCİRKIRAN'IN YAZI DİZİSİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır