kapat

26.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Batık kredileri sıfırlayın
Dünya Bankası Başkanı Wolfensohn mali sistemdeki zaafları ortadan kaldırmadan başarı sağlanamayacağını, sektörde "temizlik" yapılmasının şart olduğunu belirtti

Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn bir gelişmekte olan ülkenin gelişenler düzeyine çıkabilmesi için iki önemli faktörü gözönüne alması gerektiğini söyledi. Wolfensohn , "Mali sistemdeki zaaflar ortadan kaldırılı ve dijital devrime ayak uydurulmalı" dedi.

Türkiye Bankalar Birliği tarafından dün düzenlenen konferansa katılan Wolfensohn "Finansal Sektör ve Küresel Yaklaşımda Öncelikler" konulu bir konuşma yaptı.

Türkiye'nin ekonomik reformlar açısından önemli bir dönüm noktasında, hükümetin kararlı, ekonominin de dinamik olduğunu belirten Wolfensohn , atılan adımların başarılı bir sonuca ulaşabilmesi için finansal sektördeki zaafların ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. "Yolun yarısına geldiniz. Bundan sonra da bankacılık sisteminde konsolidasyon olacak bu kaçınılmaz" diyen

Wolfensohn , "Hükümet kararlı, ilerleme iyi bile olsa, bu alanda bir zaaf varsa herşey yerle bir oluyor" şeklinde konuştu. Diğer gelişmekte olan ülkelerdeki tecrübelerini örnek gösteren Dünya Bankası Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Güney Kore'de holdingler çok önemliydi. Bankalar, özel sektör devleri siyasilerle kurdukları bağlantılarla işlerini kotarıyordu. Ancak siyasiler ve özel sektörün arasında kurulan bu ilişkiye dayalı bir ekonomide uzun vadeli istikrar olmadığı anlaşıldı. Ülkenin yeniden yapılanma gereği ortaya çıktı. Asya krizi sonrasında Güney Kore'de bankacılık sisteminin aktiflerinin yüzde 39'u silindi. Keza Tayland'da bu oran yüzde 36 oldu. 100 milyon dolarlık aktif büyüklüğü olan Tayland'da 36 milyar dolar batık kredi silindi. Latin Amerika'da bu oranın yüzde 55'e kadar çıktığı ülkeler var."

SAPKIN EKONOMİ OLMAZ
"Dürüst davranacaksanız, batık kredilerin adını koyun" diyen Wolfensohn, diğer ülkelerin de aynı yoldan geldiğini, "sapkın" bir ekonomi ile rekabetçi olunamayacağının altını çizdi.

Wolfensohn, Türkiye'de uygulanan programın başarıya ulaşmasının, sadece Türk halkı içinde değil, aynı zamanda dünya jeopolitik dengesi, dünya barışı ve dünya istikrarına katkı için de hayati önem taşıdığını bildirdi. Wolfensohn, Türkiye'nin Dünya Bankası için ülke ve konum açısından önemini vurgulayarak, "Siz kararlılıkla ilerleyin Dünya Bankası olarak biz her zaman sizi destekleyeceğiz" dedi.

Komünist lider interneti anlattı
DÜNYANIN küreselleşme ile birlikte çok önmeli bir değişimden geçtiğini söyleyen Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn, Türkiye'nin bu fırsatı kaçırmaması gerektiğinin ısrarla altını çizdi. Bir süre önce Vietnam'a yaptığı bir ziyaret sırasında Komünist Parti Genel Sektereri'nin görüştükleri yarım saat süresinde ülkesindeki dijital devrimden bahsettiğini söyleyen Wolfensohn, "Biliyordu ki ülkesinin geleceği burada. Türkiye'nin çok önmeli avantajı, kapasitesi var. Bu fırsatı kesinlikle kaçırmamalı" diye konuştu.

Asya ülkelerinin artık krizden veya yaralarından konuşmadığını, "dijital devrime nasıl alak uydururuz, nasıl daha şeffaf oluruz, nasıl daha çok katma değer yaratabiliriz" gibi konular üzerinde durduklarını belirten Wolfensohn, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de ve dünyada bilgi çağı çok hızla değişiyor. İnternetle gelen bu gelişim, özellikle iş dünyası için çok önemli bir fırsat. Ümit ediyorum ki Türkiye bu alanda bölgesinde lider konuma yükselecek."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır