kapat

18.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


İhtirazi kayıtla beyan ve stopaj

Bugünlerde, en çok merak edilen konulardan biri de, "ihtirazı kayıtla beyan" ile ilgili... Özellikle, yatırım indiriminden yüzde 15 oranında stopaj yapılmasını öngören kararname hükmünün, Danıştay'ca "oybirliğiyle" iptal edilmesi, ihtirazi kayıtla beyan konusunu ön plana çıkardı. Şu anda, onbinlerce yatırımcı, 22 Mayıs akşamına kadar verilmesi gereken stopaj beyannamesini, ihtirazi kayıtla vermenin hazırlığı içinde...

İnce noktalar
İhtirazi kayıtla beyanın bazı ince noktaları var:

- Beyanname verilirken, "ayrı bir dilekçe" ile, yatırım indirimi stopajının ihtirazi kayıtla beyan edildiği, mutlaka belirtilmelidir.

- İhtirazi kayıtla beyanname verilmesi tek başına yeterli değil, beyanname verildikten sonra, izleyen "30 gün içinde" vergi mahkemesinde dava açmak gerekiyor. Aksi halde, ihtirazi kayıtla beyanın bir önemi kalmıyor.

- İhtirazi kayıtla beyan, stopaj yoluyla ödenen verginin ve fon payının tahsilini önlemiyor.

- Dava açılırken, mutlaka "yürütmeyi durdurma" talebinde bulunmak gerekiyor. Mahkemenin, yürütmeyi durdurma kararı vermesi, verginin ve fon payının ödenmesini de durduruyor.

- İzlenebilecek bir başka yöntem de, beyanname verenlerin, ilk taksiti de ödemeyip, yürütmeyi durdurma kararını beklemeleri olabilir. Yürütmeyi durdurma kararının alınmasına bağlı olarak, vergi dairesi ödenmeyen vergiyi talep edemez.

Diğer hususlar
Yürütmeyi durdurma talebinde bulunmadan dava açanların, beyan ettikleri vergi ve fon payını, vadesi geldiğinde ödemeleri gerekiyor. Dilekçeyi verirken, yürütmeyi durdurma talep etmeyi unutanlar, sonradan ayrı bir dilekçe ile yine bu yönde bir talepte bulunabilirler.

Danıştay'ın, yatırım indiriminden stopaj yapılamayacağına ilişkin olarak "oybirliğiyle" vermiş olduğu karar, vergi mahkemelerinin, yürütmeyi durdurma kararı vermelerini kolaylaştırabilecek somut bir dayanak.

Dava açanların, bir yandan da vergiyi ve fon payını ödemeleri halinde, bunu geri almaları 2001 yılını bulabilir. Bu aşamada, vergi dairesinin haksız yere tahsil etmiş olduğu vergiyi aylık yüzde 4 faiz ile birlikte iade etmesi sözkonusu (VUK Md. 112). Ancak Maliye bunun aksine bir uygulamada yapabilir yani vergi ve fonu faizsiz de iade edebilir.

Danıştay'ın gerekçeli kararı yazım ve imza aşamasında. Karar, Maliye Bakanlığı'na tebliğ edildiğinde, Bakanlık, "Vergi Dava Daireleri Genel Kurulu"na başvurup, kararın bozulması talebinde bulunacak. Araya giren adli tatil (20 Temmuz - 6 Eylül) nedeniyle, dava daireleri kararının sonuçlanması, yılın sonunu ya da 2001 yılını bulabilir.

Ödeme yapanlar bu tarihe kadar ödedikleri vergiyi geri alamayacaklar. Maliye ise, vergi dava daireleri genel kurulu kararını bekleyip, 2000 sonuna kadar yeni bir yasal düzenleme girişiminde bulunmazsa, 2000 de stopaj yönünden kayıp bir yıl olur.

Bizden hatırlatması...

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır