kapat

18.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Siparişleri alıyorum'
Sivil Demirel ilk basın toplantısını yaptı: "Koştum dedim, koşu bitti demedim... Ne haliniz varsa görün, demem... Sabahleyin ezan, horoz ve sokağın sesiyle uyandım... Talep çok; şimdilik siparişleri alıyorum."

KÖŞK'TEN ayrılmasının ardından Demirel, Güniz Sokak'taki evinde ilk açıklamasını dün yaptı. Gazetecileri evinde kabul eden Demirel, "Emekliliğinizin ilk günü nasıl geçiyor" şeklindeki bir soruya, "Cumhurbaşkanlığı süresinin 16 Mayıs'ta biteceği 7 sene önceden biliniyordu" diyerek "Ben emekli değilim. Ben bir hizmeti gördüm, Anayasal süresi bitti. Bu süreç bitince herşey bitmiş olmuyor" yanıtını verdi.

50 yıldır Türkiye'nin hizmetinde olduğunu belirten Demirel, kendisine resmi gayrı resmi bir görev düşmesi halinde yapacağını dile getirerek şunları söyledi:

"Bu bir geçiş dönemidir. Ben Türkiye'nin hizmetindeyim. Sadece onu söylerim. 50 sene Türkiye'nin hizmetinde oldum, yine olacağım. Memleketimin halkımın iyiliği için bana bir görev düşerse, ben ne haliniz varsa, görün demem. Bana ne düşerse onu yaparım. Bir hizmete falan da talip değilim

'HOROZ UYANDIRDI'
Yaptığı görevi "bir koşuya" benzeten Demirel, şunları söyledi:

"Bu bir koşuydu ve bunu koştum. Evime gelmiş olmaktan çok mutluyum. Sabahleyin ezan sesi, horoz sesi ve sokağın sesiyle uyandım. 7 sene sonra sokağıma ve halkıma dönmekten mutluyum. Gördüğüm hizmet devletin hizmetiydi. Şimdi halkımın içindeyim, halkımla birlikteyim."

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e başarılar dileyen Demirel, bir gazetecinin "Dün Güniz Sokak'a gelişinizdeki ses nasıldı, yükselen sese ne diyorsunuz?" şeklindeki sorusuna da, "Çok güzel bir sesti. Beni mutlu etti. Bunlar spontane olan şeylerdir. Kendiliğinden oldu, zorla güzellik olmaz. Aslında makamların en yücesi halkın gönlüdür" yanıtını verdi.

'BURAYI KOKLAYACAĞIM'
Henüz kabul yapacak durumda olmadığını ve evin de yeni yerleştiğini söyleyen Demirel, kabullerine devam edeceğini belirtti. Süleyman Demirel, "Koşu sona erdi, dediniz yeni bir parkur var mı," şeklindeki soruya ise, "Koştum, dedim, koşu bitti, demedim. Bunu daha önce de sordular. Burayı biraz koklamam lazım" cevabını verdi. Demirel, kısa vadede neler yapacağının sorulması üzerine de hiç bir şey planlamadığını ifade ederek, "Yarın ne yapacaksınız diye sorarsanız onu bile planlamıyorum. Bunu doğal görün. Yani diyorum ki kendimi topluma adapte edeceğim" diye konuştu.

SEZER'İ YORUMLAMADI
Demirel, bir gazetecinin, "Sayın Sezer, biraz daha mütevazı ve farklı bir cumhurbaşkanı üslubu ortaya koyuyor, nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu yanıtlamak istemedi. "Bu sualin yanıtını kendin sorarken verdin" diyen Demirel, "Herkesin kendi yoğurt yiyişi olacaktır. Herkes kendi hizmetini kendi bildiği istediği gibi görecektir. Bildiği gibi yapacaktır" dedi. Demirel, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in İran'da yapılacak Ekonomik İşbirliği Toplantısı'na katılmayacağını bildirmesiyle ilgili olarak da, o tartışmalara girmeyeceğini söyledi. Demirel, aktif siyasete dönme konusunda "ince mesajlar" verdiğinin hatırlatılması üzerine, "Ben mesajlar verdim. Bunlar ince mi kalın mı siz tahmin ettiniz." diye espri yaptı.

CİMBOM'A BAŞARILAR
Demirel, gazetecileri kabulünde UEFA Kupasında Galatasaray'a başarılar diledi.Kendisinin de maçı izleyeceğini söyleyen Demirel, "İnşallah bu akşamki maçı kazanırız. Ben de kendimi oraya endeksledim. Bugünün tek konusu o. Hep beraber Galatasaray'ı kucaklayacağız" dedi. Galatasaray'a kupayı getirmesi halinde üstün hizmet madalyası verilmesine ilişkin bir sözü olduğunu hatırlatan Demirel, "Yani sözümde duruyorum. Hükümete ve Sayın Cumhurbaşkanı'na aynı tavsiyede bulunacağım. Merakla bekliyorum" diye konuştu. Demirel, maçın skoruna ilişkin tahmininin sorulması üzerine, "Bilemiyorum, zor bir iş tabii, ama bu zamana kadar Galatasaray Avrupa'da çok iyi bir performans ortaya koydu. Umarım ki kazanacaktır. Bunu böyle tereddütlü bir şekilde söylemiyorum. Top yuvarlaktır." dedi.

'HANIMEFENDİ EVİNİ SEVER'
Demirel, eşi Nazmiye Demirel'in evine düşkün olduğunu söyledi. "Bunda şaşırılacak birşey yok" diyen Demirel, "Zaten Nazmiye hanım buradan hiç gitmek istemedi. Ama devlet hizmeti görevini, burada oturarak görmek mümkün değil. Çünkü devlet hizmetleri 24 saatliktir ve sizinle bitmez. Bir çok yardımcı lazım" diye konuştu.

'BİRAZ SABREDİN'
Demirel, Güniz Sokak'taki önceki gün yaptığı kabullerine dün ara verdi.

Kendisini henüz kabul yapacak durumda hissetmediğini ifade eden Demirel, birkaç gün sonra kabullere yeniden başlayacağını söyledi. Demirel, önceki gün kendisini ziyaret eden bazı kişilere ise siyasi işarette bulundu. Demirel'in "Artık Çankaya Köşkü'nden aramıza indiniz. Merkez sağı toplamanızı bekliyoruz. Bunun için sizinle birlikteyiz" diyenlere, "Durun şimdi siparişleri alıyorum. Biraz bekleyin" yanıtını verdiği öğrenildi. Henüz bir plan yapmadığını ifade eden Demirel ise, "Burayı koklayacağım" diyerek, bir süre bekleyeceğini dile getirdi.

Fatih ATİK

7 yıl sonra gelen düzen
Demirel'İN çalışma odası (salonu) çok değişti. Eskiden oturduğu koltuğun önündeki sehpanın üzeri, partisinin simgesi olan kırat bibloları ile dolu idi. Ayrıca her zaman çiçek, kitaplar ve kağıtlar olurdu. Dün ise burada sadece arayanların listesi ve "Today is the World" adlı kitap vardı. Bu sadelik, salonun geneline de hakimdi. Eskiden tavana kadar yükselen düzenini kendisinden başka kimsenin bilmediği kitap yığınları bu kez yoktu. Duvardaki dolabın içindeki ve üzerindeki kitaplar ise hem daha az, hem daha düzenliydi. Demirel'in koltuğunun arkasındaki duvara asılanlar

da değişmişti. Daha önce kendisinin, Ragıp Gümüşpala'nın, Adnan Menderes'in resimlerinin asılı olduğu duvarda, şimdi bazı kılıç ve kamalar asılıydı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır