kapat

18.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İran köşeye sıkıştı
Hizbullah-İran bağlantısı belgelendi: Somut delilleri içeren dosya İran'a iletilmek üzere İçişleri'nden Dışişleri'ne gönderildi. Gelecek cevaba göre; vize konulması, doğal gaz hattından vazgeçilmesi ve ekonomik yaptırım söz konusu.

Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy ve Ahmet Taner Kışlalı suikastlarının altından İran'ın çıkması üzerine bu ülkeye karşı yaptırımlar uygulanması gündeme geldi. 30 Mayıs'ta yapılacak olan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında "Dış Güvenlik" konuları arasında İran ile ilişkilerin masaya yatırılacağı ve bu ülkeye karşı izlenecek yeni stratejinin oluşturulacağı öğrenildi. Bu çerçevede İran ile ekonomik ve diplomatik ilişkiler gözden geçirilerek neler yapılabileceği ortaya konacak.

İran ile terör örgütleri arasındaki organik bağı belgeleyen dosya da Dışişleri Bakanlığı'na teslim edildi. Dışişleri, dosya ile ilgili olarak, İran nezdinde gerekenin yapılacağını bildirdi. Diplomatik ve askeri yetkililer, "Sessiz kalarak bir yere varılamayacağı açık. İran, Türkiye'deki irticai yapılanmayı ve PKK terörünü yıllardır zaman zaman el altından zaman zaman açıktan destekliyor. Hizbullah, İslami Cihat gibi terör örgütlerinin İran bağlantısı su götürmez bir gerçek. Halen bu ülkede silahlı bin kadar PKK teröristi var. İran Büyükelçisi'nin 28 Şubat sürecinden önce Sincan'da yaptığı konuşma belleklerden silinmedi" dediler.

NELER YAPILABİLİR?
SABAH'a konuşan kaynaklar, İran'a yönelik girişimin 2 şekilde yapılabileceğini belirttiler. Buna göre, dosya İran'a, ya Ankara Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağrılması suretiyle iletilecek ya da Cumhurbaşkanı Sezer'in mesajıyla birlikte üst düzey bir Dışişleri yetkilisi tarafından Tahran'a götürülecek. Bundan sonra Tahran'ın vereceği cevap beklenecek ve ona göre bir tavır sergilenecek. Tahran'ın tepkisine göre, Türkiye'nin ekonomik yaptırımlar uygulayabileceği, İran'a vize koyabileceği ve İran doğalgaz boru hattı projesinden vazgeçebileceği belirtiliyor.

BELGELER DIŞİŞLERİ'NDE
Dışişleri'ne verilen dosyanın hazırlanmasında İçişleri Bakanlığı, Genelkurmay, MİT ve Emniyet İstihbarat Başkanlığı ortak çalıştı. Dosyada İran'ın Hizbullah örgütünün yönetim kadrosu ve Hüseyin Velioğlu'na verdiği kimlik ve fotoğraflar ile suikast sanıklarının pasaportundaki İran'a giriş-çıkış kayıtlarına yer verildi. Velioğlu'nun arşivinde bulunan bilgi ve belgeleri ile suikast sanıklarının ifadelerinden de bölümler eklendi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sermet Atacanlı, "Diplomatik kanallardan gereği neyse yapılacaktır" dedi ve İran nezdinde girişimin Ankara'da mı, yoksa Tahran'da mı yapılacağı sorularını yanıtsız bıraktı.

HARRAZİ'NİN AÇIKLAMASI
İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi'nin Başbakan Ecevit'in bazı açıklamalarını İran'ın içişlerine müdahale olarak değerlendirmesi Ankara'da rahatsızlık yarattı. Sözcü Yardımcısı Atacanlı konuya ilişkin soruyu, "Basına yansıdığı kadarıyla Harrazi tarafından yapılan bu tür beyanların iki ülke ilişkilerine olumlu katkı sağlayacağını söylemek mümkün değil" diyerek yanıtladı.

Mumcu suikastında sürpriz gelişme
UĞUR Mumcu'nun aracına bombayı koyan şahsın İranlı değil, halen Ahmet Taner Kışlalı ve Bahriye Üçok suikastlarıyla bağlantılı olarak sorgulanan Ferhan Özmen olduğu iddia edildi. Geçen hafta tutuklanan 9 sanıktan Yusuf Karakuş, Mumcu'nun arabasına bombayı 3 İranlı'nın koyduğunu anlatmıştı. Ancak Karakuş'un söylediği 3 İranlı'dan birinin Türk olduğu, Mumcu'nun otomobiline bombayı Özmen'in koyduğu iddiası ortaya atıldı. Ancak bu iddia polis tarafından doğrulanmadı.

Hasan Kılıç'ın ifadeleri sonrasında yakalanan Necdet Yüksel, Ferhan Özmen ve Hakkı Selçuk Şanlı, sorgulamalarında bir zamanlar tüm Türkiye'yi karıştıran suikastları tek tek itirat ettiler ve bunları şöyle sıraladılar: "Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Turan Dursun, Ankara'da görevli ABD'li çavuş Viktor Marwick ve Ankara'da görevli İsrailli diplomat Ehud Sedan." Üçok ve Aksoy cinayetleri soruşturmasında da gözaltı sayısı 12'yi buldu.

Mahmut BULUT- Sibel YEŞİLMEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır