kapat

18.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Odasına karaciğer asan çocuklar var'
Aileleri satanizm endişesi sardı; 11-22 yaş arasında başlayan kimlik bunalımı farklı arayışlara itiyor. Psikologlar ilgi ve sabır tavsiye ediyor.

Psİkolog Alanur Özalp ailelerin çocukları adına taşıdıkları satanizm korkusunu psikologları telefonla arayarak gidermeye çalıştıklarını söylüyor. "Çocuğum üzerinde iskelet olan siyah tişört giyiyor. Odasını siyaha boyuyor. Metal dinliyor. Satanist mi?" gibi pekçok telefon aldığını belirten Özalp bunlar içerisinde en ilginç olanını şöyle aktarıyor:

11-22 YAŞA DİKKAT
"Bir ay kadar önce yine bir telefon aldım. Bir kadıncağız telefonda ağlıyor. Ama o kadının yaşadığı ızdırabı anlatamam. Çocuklarının eve karaciğer getirdiğini ve kendi odasının ortasına astığını söyledi. Annesi neden böyle bir şey yaptığını sorduğunda ise, "Bütün arkadaşlarım odalarını böyle dekore ediyorlar. Benim odamda da olacak" demiş." Özellikle 11-22 yaş arası ergenlik döneminde gençlerin kişilik arayışında olduğunu ve isyankâr bir tavır içinde olabileceklerini belirten Özalp, bu dönemde ailelerin biraz daha anlayışlı davranmasını öneriyor.

Ölüm mektubu
Çocuğunun satanist olduğu endişesini taşıyan bir başka anne ise, Özalp'a şunları anlatıyor:

"Çocuğumun öğretmeni aradı. Kendisine bir mektup geldiğini ve mektupta ölümle tehdit edildiğini söyledi. 'Bizimle ne ilgisi var?' dediğimde ise; mektuptaki yazının oğluma ait olduğunu söyledi. Okula gittim. Siyah bir kağıt üzerine beyaz bir kalemle yazılmış ve üzerine kan damlatılmış bir mektup. Mektubu okudum. Vahşet ve ölüm kokan bir mektuptu ama beni üzen şey o mektubu benim oğlumun yazmış olmasıydı. Nasıl kurtaracağız?"

Psikolog Suna Tanaltay: Erkek evlada gelen 'Ölüm' mektubu
ÇOCUKLARININ satanist olduğu kaygısı duyan pek çok anne ve babanın kendisine geldiğine dikkat çeken Psikolog Suna Tanaltay, Şehriban Coşkunfırat'ın ölümünün ardından ailelerde satanizm korkusunun belirgin biçimde arttığını söylüyor.

Tanaltay, kendisine çocuklarının satanist olduğu korkusuyla gelen bir ailenin dramını ise, "Birkaç ay önceydi. Bir anneyle baba telaş içinde muayenehaneme geldiler. Ellerinde bir mektup. Ailenin bir erkek çocuğu varmış. Çocuklarına kız arkadaşından bir mektup gelmiş. Anne de bir şekilde mektupta yazan yazıları okumak zorunda kalmış. Mektubu hayret içinde okumuş. Sonra baba okumuş. Ardından da doğruca bana gelmişler. Mektubu okuduğumda tüylerim ürperdi." diye anlatıyor.

Psikolog Tanaltay, her satırında satanizmi yaşayan gençlerin mektubunu şöyle anlatıyor: ""Seninle birlikte yaşasak. Kapkara duvarları olan, kirden yastığın karardığı kapkara bir yatakta yatsak. Üzerimize tavandan örümcek ağları sarksa. Seninle günaha, seninle ölüme beraber koşsak ve ölümü keşfetsek seninle. Hiçbir şeyden korkmadan; ölü olsak...""

Anne ve babaların çocukları için kaygı duymasının çok önemli olduğunu belirten Tanaltay, "Satanizmin de her türlü hastalığın da tedavisi sevgi ve ilgiden geçer" diyor.

SATANİZM NEDİR?
Felsefe ve edebiyatta şeytana ve kötüye gösterilen bağlılık ve bunu yüceltme düşüncesi olarak adlandırılan Satanizmle Türkiye 1987 yılında "T grubuyla" tanıştı. Bu tarihlerde Şeytan Kilisesi'nin kurucusu "Kara Papa" olarak bilinen Anton Szandor Lavey'e bağlı "Levent grubu" adıyla faaliyet gösteren müridleri olduğu da ortaya çıktı.

NELER YAPILMALI?
Uzmanlar sunacakları önerileri genellikle tüm anne-babaların bildiğini ancak uygulamadıklarına dikkati çekti. İşte bilinen ancak mutlaka yapılması gereken öneriler:

* Çocuklarınızın arkadaşlarını iyi tanıyın

* Çocuklarınıza yakın olun

* Her tür duygu ve düşüncelerini size söyleyecek iletişimi kurun

* Çocuklarınız kendi odalarını kale haline getirmesinler

* Çocuklarınıza hemen sert çıkmayın, anlamaya çalışın

* 11-22 yaş arası çocuklarınıza anlayış gösterin

* Çocuklarınızın satanist olduğu şüpheniz varsa mutlaka bu işin uzmanlarıyla görüşüp; bilgi alın

Son olay korkuttu
İstanbul'un Maltepe ilçesine bağlı İdealtepe Mahallesi'nde duvarlara yazılıp, çizilen satanist sloganlar ve figürler, halkın huzurunu kaçırdı. Bu tür duvar yazılarının gittikçe artması üzerine çocuklarından endişe etmeye başlayan mahalle halkı semt karakoluna ve ilçe emniyet müdürlüğüne başvurarak bilgi edinmeye çalışıyor. Duvarlardaki yazıların içeriği ve karakteri, bu işle yakından ilgilenen kişilerin varlığını gösteriyor.

"200-300 kİŞİler"
Satanizmle ve satanistlerle mücadelede en etkili birim olan Emniyet Güçleri'nin de bu konuda tam anlamıyla eli kolu bağlanmış durumda. İstanbul Asayiş Şube Müdürü Mehmet Selvi, düşünce boyutunda satanistlere karşı bir şey yapamayacaklarını söyledi. Basının olayı abarttığını belirten Selvi, Türkiye'de satanizmin ciddi bir tehlike olmadığı görüşünde.

Türkiye'de 200-300 satanistin olabileceğini söyleyen Selvi, "Şehriban öldürüldüğünden bu yana barlarda satanistlere yönelik kontrol taraması yapıyoruz. Ancak bugüne kadar satanist olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan olmadı" diyor.

Ramazan YAZGAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır