kapat

18.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ege'nin prensesi yaşamını yitirdi
1945'e kadar sürgünde yaşayan Hümeyra Hanımsultan, Vahdettin'in ilk torunuydu

Osmanoğulları'nın son hükümdarı Mehmet Vahdettin'in büyük kızı Ulviye Sultan ile Sadrazam Tevfik Paşa'nın oğlu İsmail Hakkı Bey'in kızı olan Hümeyra Özbaş, 83 yaşında vefat etti. Kuşadalıların "Ada'nın Prensesi" diye hitap ettiği Osmanlı'nın son temsilcilerinden Hümeyra Hanımsultan'ın cenazesi, bugün Kuşadası Hanım Camii'nde ikindi vakti kılınacak cenaze namazının ardından Söke Fırat Mezarlığı'nda defnedilecek.

İstanbul'da 1917 yılında dünyaya gelen Hümeyra Özbaş, 6 yaşındayken Hanedan üyesi olduğu için annesiyle Türkiye'den ayrılmak zorunda kaldı. Önce Paris'e, ardından büyükbabasının yanına San Remo'ya gitti. Vahdettin yaşamını yitirdikten sonra, annesiyle Mısır'a yerleşti. Atatürk'ün özel izniyle ilk kez 1936'da Türkiye'ye geldi. Bir süre sonra da dönüşü olmayan bir pasaportla tekrar sürüldü. İnönü döneminde Türkiye'ye girişi yasaklandı. Annesi Mısır'da, babası Türkiye'deyken Amerika'ya gitti. Princeton Üniversitesi'nde öğretmenlik yaparken Söke eşrafından Ali Paşa'nın torunu Yüksek Mühendis Halil Özbaş'la tanışıp 1944'te evlendi. Bir yıl sonra Türkiye'ye kesin dönüş yaptı, yaşamının geri kalan bölümünü Söke ve Kuşadası'nda geçirdi.

1994 ALTIN YILIYDI
Osmanlı'nın yasak olduğu yıllarda çektiği acıları ve zorlukları, 1998 yılında Wall Street Journal'a anlatan Hanımsultan, "Ama şimdi moda oldu" sözleriyle, Osmanlı'nın eski itibarının verildiğine de değindi. Eşiyle sahibi olduğu ve "dünya cenneti" adını verdiği Kısmet Otel'de hayatını sürdüren Hümeyra Özbaş, yabancı devlet başkanları, siyasetçiler ve sanatçılara evsahipliği yaptı.

"Ege'nin prensesi" Hümeyra Hanımsultan Özbaş'ın bugün yapılacak cenaze törenine, Osmanlı Hanedanı'ndan çok sayıda yakınının katılması bekleniyor.

(SABAH HABER AJANSI)


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır