kapat

18.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Güney'in 'Yol'u da polemik konusu oldu
Yılmaz Güney'in lümpen olup olmadığı konusunda tartışma henüz bitmişken Zeki Alasya yeni bir polemik daha başlattı: 'Yol Türk filmi değil'.

ÖNCE ZEKİ ALASYA KONUŞTU
Altın Palmiye siyasi karardı

Bir süredir "Oscar bize yakın, kaçırmayalım" diyerek "Güle Güle" adlı filminin Oscar'a aday olup kazanmasının aslında hayal olmadığını savunan Zeki Alasya, filmle ilgili röportaj sırasında soruları yanıtlarken, yeni bir Yılmaz Güney polemiği başlattı. Yılmaz Güney "lümpen mi" tartışması henüz bitmişken, Zeki Alasya'nın "Yol'un Altın Palmiye ödülü Türk filmine verilmiş ödül olarak değerlendirilemez" yaklaşımı polimiği başlatan sözler oldu.

"Büyük Reis" diye tanımladığı Amerika'nın Türkiye ve benzeri tip ülkelerden birine Akademi Ödülü vermek için neredeyse çırpındığını söyleyen Zeki Alasya, "Güle Güle" için şu değerlendirmeyi yaptı: "Amerika'nın hangi çıkarlar doğrultusunda bize ödül vereceği bizi ilgilendirmez. Biz ödülü alıp reklamımızı yaparız. Zeki Ökten, filmi çekilebilecek en iyi şekilde getirdi izleyicinin karşısına. Ödülü kimin alacağı da o kadar önemli değil. Önemli olan bir Türk filminin Oscar ve Altın Palmiye kazanmasıdır".

Zeki Alasya'nın polemiğe yol açan sözleri ise röportajın bu bölümünde "Daha önce Yılmaz Güney 'Yol' ile Altın Palmiye kazanmıştı" hatırlatması üzerine geldi:

TÜRK KİMLİĞİYLE ÇEKİLMEDİ
"Yılmaz Güney'in "Yol"u, Türk filmi olarak sayılmamalı. Güney o filmi Türk kimliğinin dışında Türk kimliğini reddederek çekti. Türk kimliğiyle çekilmeyen bir filme nasıl olur da Türk filmi denir. O ödülün kazanılmasında politikanın hatırını saymamak yanlış olur. O dönem Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin ne düzeyde olduğu herkesçe bilinir. Bu ödülün Yılmaz Güney'e verilme nedeni acaba "Türk kimliğini reddetmiş bir adama Türkiye'ye inat olsun diye verilerek, 'Bakın sizin dışladığınız adam büyük bir ödül kazandı' diyerek kamuoyu oluşturmak olamaz mı? Üstelik "Yol" Türkiye'ye ve Türk Sineması'na hiçbir kazanç sağlamamıştır".

FATOŞ GÜNEY ÖFKELENDİ
Türk Filmi nedir?

Alasya'ya yanıt: 'Altın Palmiye politikti, peki Dünya Kritikçiler Ödülü niye verildi'

Fatoş Güney, Zeki Alasya'nın sözlerine öfkelendi. Yılmaz Güney filmlerinin Türkiye'de yeniden gösterime girebilmesi için uzun uğraşlar veren Fatoş Güney, "Diyelim ki Altın Palmiye'yi politik nedenlerden dolayı verdiler. Peki 'Dünya Kritikçiler Ödülü'nü hangi nedenlerden verdiler. Bu ödülü dünyanın dört bir ülkesinden gelen insanların oluşturduğu jüri veriyor. Burada politikanın "P"sinden söz edemezsiniz. Sonra "Yol" neden Türk filmi sayılmamalı. Türkiye'nin sorunlarını dile getirdiği için mi?" dedi.

ÇOCUKLAR GİBİ AĞLAMIŞTI
Yılmaz Güney'in Türk kimliğini reddetmesi gibi bir düşüncesi olup olmadığı sorusuna ise Fatoş Güney, "Yılmaz, Türk vatandaşlığından çıkarıldığı zaman oturup çocuklar gibi ağladı. 'Neden bana böyle bir cefa çektiriyorlar' diye günlerce dövündü. Böyle bir adamın Türk kimliğini reddetmesi mümkün mü?" yanıtını verdi.

Yılmaz Güney'in Türk vatandaşlığının iadesi konusunda hiçbir girişimi olmadığının altını çizen eşi, "Bir insanı Türk vatandaşlığından çıkarılıp geri alınması kimin yetkisi ve vicdanındadır ki? Sadece kağıt üzerinde öyle görünüyor. Önemli olan kalplerde nerede olduğudur." dedi.

Mehmet ÇALIŞKAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır