kapat

18.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Faiz vergisi yüz güldürdü
Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçebi, 2000 yılı vergi hedeflerinin mutlaka tutturulacağını, istikrar programı uygulanırken vergi indirimi yapılmasının düşünülemeyeceğini söyledi.

Vergi kimlik numarasının yaygınlaştırılmasından yana oldukları mesajını veren Hamzaçebi, hükümetin enflasyonla mücadelede başarı grafiğini yakaladığını, popülizme ihtimal vermediğini kaydetti.

Maliye Bakanı Sümer Oral'ın, Nisan ayı vergi gelirlerindeki yüzde 142'lik artışı açıkladığını hatırlatan Hamzaçebi, "Gerek Geçici Vergi tahsilatı, gerek ek vergiler, gerekse geçen yıla oranla Akaryakıt Tüketim Vergisi'nde sağlanan artışlar ilk 3 ayda yüzde 171, ilk 4 ayda yüzde 142 gibi tahsilat artışlarını beraberinde getirdi" dedi.

Vergi geliri hedeflerinin mutlaka tutacağını belirten Hamzaçebi, tahsilat oranlarının yüksekliğini görenlerin, "Acaba çok mu vergi alıyorsunuz?" diye sorduğunu söyledi. Ancak, olayın böyle olmadığını kaydeden Hamzaçebi, bu trendin, kademeli olarak ilerleyen aylarda aşağıya ineceğini, ancak yıllık hedef gerçekleştirileceğini kaydetti. Beyana dayanan Gelir Vergisi'ndeki nisbi azalışın beklenen bir gelişme olduğunu ifade eden Hamzaçebi, "Hayat Standardı Esası'nın kaldırılması, vergi oranlarının düyşürülmesi, vergi dilimlerinde aralıkmların açılması, geçen yılki ekonomik daralma etkisini gösterdi. Biz de tahminlerimizi buna göre yapmıştık. 279. madde ile en az 900 trilyon lira gelir bekliyorduk. Hatta 1.2 katrilyon liraya kadar çıkma ihtimali hesap ediliyordu. Ancak, tahsilat 500 trilyon lira civarında kalınca, bir bakılmasını istedik" şeklinde konuştu.

Bankaların, kredi maliyetlerini arttıran vergi türlerinde indirim isteğini öteden beri dile getirdiğini vurgulayan Hamzaçebi, ancak, istikrar programı döneminde, vergi indirimi istenmesi ya da bu yönde düzenleme yapılmasının doğru olmayacağını savundu. Ellerindeki en önemli otokontrol mekanizmasının vergi kimlik numarası olduğunu belirten Hamzaçebi, uygun ekonomik konjonktürde, vergi numarası kullanımının yaygınlaştırılmasını istediklerini sözlerine ekledi.

FAİZ VERGİSİ PERFORMANSI
AylarTahsilat
Ocak158.8 trilyon TL
Şubat115.9 trilyon TL
Mart141.9 trilyon TL
Nisan258.5 trilyon TL
TOPLAM675.1 trilyon TL

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır