kapat

18.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kapasite kullanımında Nisan cilvesi: %75.9
Geçen yıl seçim yatırımıyla yüzde 77'ye çıkan imalat sanayinde kapasite kullanım oranı bu yıl yüzde 75.9'a indi.

İmalat sanayinde kapasite kullanım oranı Nisan ayında geçen yıla göre geriledi. Sanayi yılın dördüncü ayında yüzde 75.9 kapasite ile çalışırken geçen yıl bu oran yüzde 77 olmuştu.

Özel sektör imalat sanayinde ise kapasite kullanım oranı yüzde 71.8'e geriledi. Geçen yıl bu oran yüzde 73 seviyesindeydi. Özellikle geçen yıl seçim yatırım nedeniyle artan ve yüksek çıkan kapasite kullanım rakamına bu yıl ulaşılamadı.

DİE, 'Aylık İmalat Sanayi Eğilim Anketi' Nisan ayı geçici sonuçları açıklandı. Alt sektörler bazında irdelendiğinde de kapasite kullanımı Nisan ayında yüzde 85.8 ile en yüksek tıbbi, optik hassas aletleri imalatında görülürken, kapasite kullanımının en düşük olduğu sektör ise yüzde 57.1 ile diğer ulaşım araçları imalatında oldu.

DÜŞÜŞÜN NEDENİ
Diğer bazı alt sektörlerdeki kapasite kullanımları ise şöyle: 'Gıda ürünleri ve içecek imalatı yüzde 67.1, tekstil ürünleri imalatı yüzde 73.1, giyim eşyası imalatı yüzde 75.4, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı yüzde 77.6, plastik-kauçuk ürünleri imalatı yüzde 80.9, ana metal sanayi yüzde 84.5, taşıt araçları ve karoseri imalatı yüzde 62.1.'

Bu arada tam kapasiteye ulaşamama nedenleri araştırıldığında, iç pazarda talep yetersizliği, etkisi geçen yılki kadar olmasa da ilk sırada yer alıyor. Tam kapasiteye ulaşamamada geçen yılın Nisan ayında iç pazardaki talep yetersizliğinin payı yüzde 48.5 iken, bu yıl yüzde 40'a düştü. Dış pazardaki talep yetersizliği, aynı aylar itibariyle yüzde 16.1'den yüzde 11.5'e düşerken, mali imkansızlıklar yüzde 2.2'den yüzde 2'ye indi. Yerli mallarda talep yetersizliği geçen Nisan ayında yüzde 5.2 iken, bu yılın aynı ayında yüzde 5.7'ye yükseldi. İşçilerle ilgili meseleler yüzde 3.1'den yüzde 2.6'ya inerken, İthal Mallarda Hammadde yetersizliğinin etkisi yüzde 1.3'den yüzde 6.3'e yükseldi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır