kapat

18.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Emeklilikte yeni dönem
Bireysel Emeklilik Sistemi'ne 2005'e kadar dahil olan ve 18 yaşını dolduran herkes, çalışmadan 10 yıl prim ödeyerek 56 yaşında emekli olacak.

Kamu sosyal güvenlik sistemine ek olarak emeklilik döneminde ek gelir sağlamak üzere gönüllü katılıma dayalı "Bireysel Emeklilik Sistemi"nin kurulmasını öngören yasa tasarısı bakanların imzalarının tamamlanmasının ardından TBMM'ye gönderildi.

Bu sisteme 18 yaşını dolduran herkes girebilecek ve herhangi bir yerde çalışma şartı aranmayacak. Sisteme 2005 yılına kadar girenler 10 yıl prim ödemek kaydıyla 56, 2005'den sonra girenler ise 60 yaşında emekli olabilecek. Tasarı, sisteme giren katılımcıların ve varsa isteğe bağlı olarak işverenlerinin katkılarının toplanmasını, emeklilik şirketleri tarafından bireysel emeklilik hesaplarında izlenerek emeklilik yatırım fonlarında yatırıma yönlendirilmesini ve sisteme katılma, ayrılma ve emeklilik koşulları ile katılımcıların hak ve yükümlülüklerini belirleyen düzenlemeleri kapsıyor.

Tasarıya göre sisteme katılacak kişiler ile emeklilik şirketi arasında sözleşme yapılacak. Katılımcılar, tasarrufları üzerinde söz sahibi olacak, bireysel emeklilik hesaplarındaki birikimlerini aynı emeklilik şirketinin farklı risk dağılımına sahip yatırım fonları arasında paylaştırabilecek.

Esas olarak emeklilik branşında faaliyet göstermek üzere emeklilik şirketi kurulacak. Ancak şirketler, katılımcılara vefat, maluliyet ve benzeri sigorta teminatlarının da sunulabilmesi için hayat sigortaları ve ferdi kaza sigortaları branşlarında da faaliyet gösterebilecekler.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır