kapat

18.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Türkler beni korkutmuyor'
Fransa'nın ırkçı lideri Jean Marie Le Pen, SABAH'a konuştu. Le Pen, Türk düşmanı olmadığını ve tatillerini Türkiye'de geçirdiğini söyledi

Türkiye'nin AB adaylığı hakkında Fransız ırkçı partisi Milli Cephe "Bu kadarı da fazla: Türkiye AB üyesi olamaz" bildirileri dağıttı. Ancak Fransa'nın en lüks yerleşim yerlerinden biri olan St. Cloud'daki evinde bizi kabul eden Milli Cephe lideri Jean Marie Le Pen, bunu reddediyor ve çok farklı neşeli, nükteli bir imaj sergiliyor görüşme boyunca. Türkiye karşıtı kampanya yapmadığını söyleyen Le Pen, göçmen Türkler sonunda döndükleri için onlardan korkmadığını söylüyor.

"Türk milliyetçileri seviyorum ama onları Ankara'da seviyorum. Paris duvarlarının üzerinde değil" diyen Le Pen, kampanya için de şunları söylüyor: Kampanya falan değil. Ulusal çapta değil. Strasbourg'da şahsi bir girişim. Üstelik de Türkiye'den çok AB'ye karşı bir şey. Türkiye girerse ardından kimler girmek isteyecek, ben ona bakıyorum. Siz malum "sublime porte" / Bab-ı Ali'siniz. Kapı açılırsa arkadan doluşurlar. Dost ve ittifak ülkesidir Türkiye ama Avrupa ülkesi değildir. Ben zaten Avrupa'ya inanmıyorum. Ama diyelim ki var ve genişleyecek. Nereye kadar? Türkiye'ye mi? Sonra neden İran olmasın? Mısır? Bütün bunlar Türkiye alınsın diye yapılmıyor. İsrail'in girişini hazırlamak için yapılıyor.

TÜRKİYE AVRUPALI DEĞİL
Sizinle iddiaya girerim ki amaç bu. Diğer yandan Türkiye bir Asya ülkesi. Adı üstünde, Küçük Asya. Tarihi, coğrafyası, dini ile Avrupalı değil. Ve, bu Türkiye'ye yüksek bir şahsiyet veriyor. Buna saygı duyuyorum ama uzaktan yakından Avrupalı değil. İşbirliği, dostluk, ittifak yapmaktan yanayım ama o kadar. Peki neden AB bir Hıristiyan kulübü olmasın? Ben ayrı bir Müslüman kulübü olmasına karşı değilim. Türkiye'nin başka misyonları olmalı. Başka açılımlarla, başka sahalarda kazanacağı çok şey var. Babamdan kalma bir renkli fotoğraf koleksiyonum var.

AB AMERİKAN KOLONİSİDİR
Osmanlı İmparatorluğu'ndaki tüm kadroların resmedildiği. Tüm memur tipleri var: Papuçların rengine, fesin şekline, giysilere göre hiyerarşi değişiyor. Çok çok güzel. Türkiye'ye gitmeye bayılıyorum, devamlı gidiyorum, orada mutlu oluyorum. Oraya Fransa'yı bulmak için değil, Türkiye'yi bulmak için gidiyorum.

Tarihi ve siyasi açıdan ne Türkiye'nin, ne Fransa'nın, ne de Avrupa uluslarının bu birliği kurmalarının doğru olduğuna inanmıyorum. AB sadece bir Amerikan kolonisidir. AB, bütün farklılıkları törpülüyor. Yiyeceklere bakın örneğin. Bizim dünya kadar peynirimiz var ama AB mikropsuz, sorunsuz, tatsız, aynı renk peynir istiyor. Guda peyniri gibi şahsiyetsiz, tatsız bir peynir. Le Pen bir ara "c'est Constantinople" (İstanbul) adlı şarkıyı söylüyor ve "İstanbul iki dünya arasında bir köprü. Ve siz bunu bırakıp sadece bir dünyaya ait olmak istiyorsunuz. Ne yazık! İnsanların aldatılmasına karşıyım. Türkiye alınmayacak ama kimse söylemiyor.

BODRUM DAHA EĞLENCELİ
Türkler konusundaki garantim ne biliyor musunuz? Emeklilik Hannover yerine Bodrum'da çok daha eğlenceli. O yüzden Türkler'i sorun etmiyorum. Almanya'da çalışan Türk, Baltık kıyısında ev yaptırmayacak. Bodrum'da yaptıracak. Türkler gelip döner. O kadar tehlike değil. Diğer yandan Avrupa'daki Türkler sizi en iyi temsil edenler değil. O yüzden gidip Türkler'i Türkiye'de görüyorum. Burada komünist yürüyüşlere katılan bir kısım Türkler'e bakın, ne kadar sert insanlar olduğu görülüyor. Madam Mitterrand da getirdi onlardan.

Doğum oranının baş döndürücü olduğu topluluklar ne yazık ki en kaba, en yontulmamış topluluklar, dağ yasalarının geçerli olduğu, kaval ve halı kültürünün hakim olduğu, medeniyetten uzak topluluklar. Ben gerçekçiyim.

HUKUKÇU ADİL DEĞİLDİR
Bu yaz yine Türkiye'ye geleceğini söyleyen Le Pen, "Türkiye'yi çok seviyorum. Bana 40 yıl önce Marmaris girişinde bir adayı 50 bin franka satmak istemişlerdi. Almadığıma çok pişmanım. Bodrum'a ilk gittiğimde tek yatçılık yapan bendim. Gümrük memurları bana kargo mumalesi yapıyordu canları sıkıldığı için. Karantinaya falan almaya çalışmışlardı." Yeni Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer hakkında da yorum yapan Fransız politikacı sözlerini şöyle bitirdi: Bir hukuk adamının adil olduğunu mu düşünüyorsunuz? Hukukçulardan nefret ediyorum. Bizde Anayasa Mahkemesi Başkanı hapse girmek üzere. Yolsuzluktan. Bana hakimlerden bahsetmeyin....

Fransa'nın sivri dilli politikacısı
FRANSIZ aşırı sağ hareketi Milli Cephe'nin kurucusu Jean-Marie Le Pen 71 yaşında. Hakkında açılan sayısız davaya rağmen Fransız ve Avrupa politik sahnelerinden inmeye niyetli olmayan kurt bir politikacı. Fransa'da yasaklanan Occident ve Ordre Nouveau adlı iki faşist hareketten doğan Milliyetçi Cephe de Le Pen'in sarfettiği kışkırtıcı sözler nedeniyle kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya gelmişti. 1997'de yüzde 15 oy alarak ciddi siyasi güçlerden biri olduğunu ispatladı. Bir konuşmada Naziler'in gaz odaları için "Tarihte bir detaydır" sözleri yüzünden Münih savcılığı hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Nurdan BERNARD - PARİS


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır