kapat

18.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Faciaya kıl payı
Biri inen diğeri kalkan iki uçak çarpışmaya 30 metre kala kurtuldu. İniş takımları arızalanan pervaneli uçak, piste gövdesinin üzerinde indi.

Londra'daki Heatrow havaalanında pistte kalkışa hazırlanan bir uçakla aynı piste inişe geçen başka bir uçak, yoğun hava trafiği sonucu yanlış yönlendirilince neredeyse facia yaşanıyordu. Son anda birbirlerini gören pilotlardan Boeing uçağının pilotu çarpışmaya 30 metre kala inişi iptal ederek mutlak bir faciayı önledi. Her ikisi de İngiliz havayollarına ait uçaklarda toplam 470 yolcu ve 22 mürettebat bulunuyordu.

28 Nisan'da meydana gelen olay yeni açıklandı. Tokyo-Londra seferini yapan İngiliz Havayolları'na ait Boeing 747 tipi uçak, Heathrow Havaalanı kulesinden iniş izni istedi. Ancak o sırada, pistte bir uçak daha vardı. British Midland Havayolları'nın Airbus modeli uçağının Londra'dan Brüksel'e gitmek için aynı pistten kalkışına izin vermişti. 381 yolcusu ve 14 müretebatı vardı

1.5 SANİYELİK AN
İnişi takip eden kontrol görevlisi ve uçağın pilotu faciayı aynı anda gördü. Ve iniş iptal edildi. Kalkışa hazırlanan Airbus'taki yolcular Boeing'in kendi uçaklarını sıyırarak geçişini dehşetle uçağın pencerelerinden izledi. Pilotların kazayı önlemek için 1.5 saniyelik karar verme sürelerinin olduğu belirtiliyor.

İngiltere'nin Liverpool kentinde de bir başka facia ucuz atlatıldı. Manchester'dan havalanan ve Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'a giden British Airways'e bağlı British Regional Airlines'a ait pervaneli (Turboprop) uçak, Manchester Havaalanı'na acil iniş yaptı. İçinde 44 yolcu ve 4 personel bulunan uçağın kalkıştan hemen sonra iniş takımlarında bir arıza olduğu tespit edildi. Yapılan tüm denemelere rağmen iniş takımları açılmadı.

YAKIT BOŞALTTI
Uçak, Liverpool Havaalanı'na yönelerek acil iniş izni istedi. Acil iniş öncesi yakıtını tüketmek için kentin üzerinde üç saat dolaşan uçakta, yolcular arasında kısa süre süren bir panik yaşandı.

Bu sırada havaalanı kapatıldı ve piste 15 ambulans, 4 itfaiye aracı ve çok sayıda uzman gönderildi. İniş için hazırlıklar yapıldı. Polis havaalanı çevresindeki yolları trafiğe kapattı. Ardından uçak alçalmaya başladı. Tekerlekleri açılmadığından Liverpool Hhavaalanı'na gövde üzeri inmeyi deneyecekti.

Korkunç bir metal sürtünmesi ve alevler eşliğinde piste iniş gerçekleştirildi. 250 metre sol kanadının üzerinde sürüklendikten sonra toparlandı. Ve pisten çıkarak toprak zeminde durmayı başardı. Olayda mucizevi bir şekilde ölen olmadı. Sadece iki kişi hafif yaralandı. Kazazedeler uçağı acil çıkış kapısından uzanan şişme merdivenle terk ettiler.

Jan DEVLETOĞLU - LONDRA


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır