kapat

13.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Rumeli Hisarı'nda İskele Balıkçısı
Tamamen denizin üstünde yer alan mekan, Boğaz'ın en kaliteli ve seçkin balık restoranlarından biri.

NE olursa olsun Rumeli Hisarı'ndaki İskele Balıkçısı ilk gözağrım. Özellikle güzel havalarda inanılmaz hoş bir mekan oluyor. Denizin üstünde olan terasındaki masa keyfinin, balığın, rakının tadı bir başka... Belki de merkezi bir yerde olmanın verdiği birşey, bilmiyorum. Tarabya Kıyı çok uzak geliyor. Karşı taraf desen, köprü beni korkutuyor.

Aslında Boğaz'ın Avrupa yakasında birçok balıkçı var. Aslında hepsini tek tek gezmek ve incelemek istiyorum ama nedense ayaklarım, İskele, Marina ve Kıyı arasında dolaşıp duruyor.

AİLE MÜESSESESİ
Neyse Rumeli Hisarı'ndaki İskele Restaurant, 1991 yılında Denizyolları'ndan kiralanarak hizmete açılmış. Halen Denizyolları'na bağlı olan İskele Restaurant'ın sahipleri Haydar Aydın, Turan Pekgöz ve Adem Aydın... Haydar Aydın ve Adem Aydın aynı zamanda hem ortak, hem de akraba çocukları. Restoranın herşeyi ile Haydar Bey ilgileniyor.

Oğlu Dursun Kaya ile kardeşi Ramazan, genç olmalarına rağmen şeflik görevlerini üstlenmişler ve görevlerini layıkıyla yerine getiriyorlar. Aile müessesesi olduğu için, servis, ilgi-alaka herşey mükemmel. Mezelerin seçimi, rakı bardakları ve servis tabaklarının sürekli değiştirilmesi hoş. Ben bu balıkçı ve kebapçılardaki bulaşığı düşünemiyorum. Adamlar iki dakikada bir tabak değiştiriyorlar.

Dört kişiydik İskele'de. Köşe masayı çok önceden ayırtmıştım. İçerisi tıklım tıklım doluydu.

Garsonlar vızır vızır koşturuyordu. İskele'nin özel tatları arasında tereyağlı karides, balık köftesi, İskele pane, patlıcan salatası ve sıcak pilaki var. Yediğim kalamar tava ise (Doktorum Halim Hattat duymasın) mükemmeldi. Yeni yağda kızartılmış olduğu belli oluyordu. Açık sarı renkte ve çıtır çıtırdı.

Tamamiyle deniz üzerinde yer alan İskele, tek katlı bir restoran olup, kışın 150 kişi, yaz sezonunda ise 250 kişilik kapasitesi ile balıkseverlerin vazgeçilmez mekanı oluyor. Dekorasyonda ahşap ağırlıklı çalışılmış. İşletmede A'dan Z'ye herşeyle Haydar Aydın ilgileniyor. Balıkları balık halinden kendisi özenle seçerek alıyormuş. Levrek, kalkan, lüfer taze olarak sandallardan alınıyormuş. Boğaz'dan çıkan balıklar tercihleriymiş.

Haydar, 35 senedir bu mesleğin içinde ve çok severek yapıyor. Geçmişinde Tarabya eski Filiz'de Rumlar'ın yanında yetişen Haydar, daha sonra Nişantaşı Ziya Restaurant'ta görev yapmış. Bu birikimlerini de mekanında kendi çalışanlarına aşılıyor. Müşteri ilişkileri, işletme, anlayacağınız İskele ile ilgili herşey Haydar Aydın'a ait.

20-25 MİLYON LİRA
Mutfakta, eski Tarabya Teofil Usta'nın yanında yetişen Genco Şahin ve 35 senedir yardımcısı olan Nuri Usta, her zaman birbirleriyle ortak yemek kararı veriyorlar. Önce kendileri tadıyor, sonra müşteriye yeni yemekleri sunuyorlar.

İskele'den bu kadar bahsetmişken ortalama kişibaşı ücreti de verelim. Yenilen balık ve meze türüne göre değişebilen kişibaşı ücret 20 ila 25 milyon TL. arasında değişiyor. Bu fiyata tüm mezeler ve içki dahil.

BUĞULAMADA İDDİALI
Biz o gece artık bulamayacağımız kalkan tava yedik. Her seferinde yazıyorum ama kalkan gibi bir balık varken ve mevsimi iken başka bir balık yemiyorum. Tavada kızarmış altın sarısı renkteki kalkan parçalarını ellerimle tutup, tıpkı tavuk yer gibi kılçıklarından sıyırarak yiyorum. Müthiş zevk alıyorum.

Tabii kalkan sevmiyorsanız, siz diğer balık çeşitlerinden tercih edebilirsiniz. Tuzda balık ve buğulamada da oldukça iddialı İskele. Çikolatalı sufle ise speacial tatlıları.

Rumeli İskele'yi kesinlikle tavsiye ediyorum.

Tel: (0212) 263 29 97 - 257 86 97


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır