kapat

13.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Operasyon 2 koldan
İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Mumcu operasyonunun 2 koldan sürdüğünü belirterek Uğur Mumcu'nun katillerinin yakalanıp yakalanmadığına ilişkin "Her şey dosyada olacak" diyor.

DGM'nin Uğur Mumcu cinayeti soruşturması için aldığı ek sürenin bitmesine bir gün kala, Ankara'daki bilgi karartması koyulaşıyor. İlk günlerde basına sızdırılan polis ifadeleri ve Ecevit'in "katil yakalandı" demeci iyimser bir hava yaratmıştı.

Ancak yine Başbakan'ın Perşembe günü "yakalanma ihtimalinden" söz etmesi ve zanlılar Abdülhamid Çelik ve Yusuf Karakuş'a yaptırılan tatbikat farklı değerlendirmelere yol açtı. Tatbikat ifadeleri, öncelikle, bu iki zanlının suikaste katıldıklarını kesinleştirdi. Bu durum, polisin, bundan önceki yanlış alarmlara karşın bu kez mesafe aldığını gösteriyor. Yani umutlanmak için hâlâ neden var.

Öte yandan, Çelik'in tatbikat ifadesinde İranlıların dediklerini Karakuş'a tercüme etme, Karakuş'un ise, gözcü bile değil, köşebaşındaki polisi lafa tutarak dikkatini dağıtma görevini üstlenmiş olduğunu söylemeleri durumu gölgeliyor. Karakuş, kendisiyle birlikte Uğur Mumcu'nun evinin önüne giden dört İranlıdan birinin gözcülük yaptığını, diğer üçünün ise bomba yerleştirdiğini söylüyor. Bu ifade doğru çıkarsa ve İranlılar eğer elde değilse, bizzat cinayeti işleyenler elde değil demektir. İranlıların elde olduğuna dair de şu ana kadar bir açıklama yapılmadı.

TANTAN SABIR İSTEDİ
İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, "sabredin" diyor. "Artık taşları yerine oturtmaya başlayalım. Soruşturmayı DGM savcısı yürütüyor. O dosyayı mahkemeye vermedikçe, bir açıklama beklemeyin."

Tantan'ın vurguladığı bir başka boyutu var operasyonun: "Operasyonlar iki koldan yürütülüyor. Bir yandan, Selam örgütünün yapısını ortaya çıkartmaya ve çökertmeye yönelik bir çalışma var. Diğer yandan da bu örgütün yasadışı faaliyetinin, bu arada faili meçhul cinayetlerin ortaya çıkarılması çalışması var. Bu operasyonların içeriğiyle ilgili yapılacak her açıklama, soruşturmaya darbe vurabilir." Eğer Türk polisi, Mumcu suikastı yanında, diğer faili meçhul cinayetleri de çözecek bir soruşturmayı, gözaltında kimlerin olduğunu gizli tutacak derecede kapalı yürütmeye başlamışsa, bu bile kendi başına bir yenilik, bir başarı sayılmalı. Tantan dosyanın iki- üç gün içinde görülebileceğini söylüyor.

MURAT YETKİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır