kapat

13.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Suriye ekonomisine Türkler akıl verecek
DIŞ Ticaret Müsteşarlığı'nın, "komşularla ticareti canlandırma" politikası meyvelerini birer birer veriyor.

12 yıl aradan sonra Şam'da gerçekleşen Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nın yanısıra Türk İhraç Ürünleri Fuarı, tam bir Türkiye rüzgarı estirdi.

Heyet Başkanı Devlet Bakanı Recep Önal, "Suriye hissedilir bir değişim süreci içinde. Dışa açılma ve piyasa ekonomisine geçme kararındalar ve bizden uzman desteği istiyorlar" derken Dış Ticaret Müsteşarı Kürşat Tüzmen şu değerlendirmeyi yaptı:

1980'LERİN TÜRKİYESİ GİBİ
"Suriye, tıpkı 1980'lerin Türkiyesi gibi. Ticaret hacimleri 7 milyar dolar. 1980'de Türkiye de öyleydi. Ekonomik patlamanın yaşanabileceği o anda bizim bu pazarda olmamız lazım. Doğu ve Güneydoğu'daki üretimimiz Suriye'nin beklediği standardın hayli üstünde ve onlar için ucuz. Bu bölgelerin üretimini sınır komşularımıza yayabilirsek, artık çıkmak istediğimiz üretim modelini bu ülkelere kanalize edip bir üst katma değer taşıyan üretim alanlarına hızla uyum sağlayabiliriz."

Suriye'nin adeta tek adamı konumundaki Devlet Başkanı Hafız Esat, gerek başbakanı gerekse bakanları aracılığıyla Ankara'ya mesaj iletmekten kaçınmadı. Esat'ın, "Türkiye ile ilişkileri her ülke halklarının yararına olacak şekilde geliştirin" talimatı Devlet Bakanı Önal'a iletildi. Hatta Suriye Başbakanı Mustafa Miro, "İmzaladığımız Karma Ekonomik Komisyon Protokolü ktağıt üstünde kalsın. Ben, bu imzanın gereğinin yapılmasını yakından izleyeceğim" dedi.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır