kapat

13.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Nasdaq asansör gibi
Fazla yükseldiği için küçük sarsıntıları bile deprem gibi karşılayan Nasdaq, istikrarı mumla arıyor. Bir gün yükselip bir gün düşen endeks, dünyanın en oynak piyasası oldu.

Yeni ekonominin yıldızının parladığı yer olan Nasdaq, dünyanın en kırılgan ve oynak piyasası halinde geldi. Çok yüksek oranlarda şişen internet hisseleri nedeniyle küçük sarsıntıları bile "deprem" korkusuyla karşılayan piyasa, bir gün yükselip ertesi gün düşen grafiğiyle, istikrarı "mumla arar" hale geldi.

1997'den bu yana teknoloji hisselerinin değerindeki şişme nedeniyle adeta bir gökdelen gibi yükselen Nasdaq, son olarak ABD'deki perakende satış rakamlarının beklenenin altında artmasıyla yüzde 3.39 yükseldi.

NEREDEN NEREYE...
Peki Nasdaq bu noktaya nereden geldi?

Başta internet olmak üzere ikinci sanayi devriminin yaratıcıları olarak adlandırılan "yeni ekonomi" şirketleri, hisse değerlemeleri konusundaki tüm hesaplama yöntemlerini altüst etti. Para oluk oluk ne zaman kâra geçeceği belirsiz olan yeni ekonomi hisselerine kaydı. Ama ne olduysa 10 Mart'daki 5.048 puanlık zirvenin ardından oldu. Kâr realizasyonu amaçlı satışlarla gerilemeye başlayan endekste, küçük sarsıntılar bile deprem etkisi yaratmaya başladı. Bunun ardından da tutunamayan endeks, sürekli düzeltmelerle bir aşağı, bir yukarı hareket etmeye başladı.

Uzmanlar, Nasdaq'taki düzeltmelerin devam etmesini, büyük teknoloji şirketlerinin "iyi" internet hisselerini almamaları halinde endeksteki oynaklığın sürmesini bekliyor.

Faizde beklenti yükseldi
ABD piyasalarının yüzü perakende satış rakamlarıyla güldü. Günlerden beri beklenen perakende satış rakamlarının Nisan ayında, bir önceki aya göre yüzde 0.2 oranında düşük çıkması borsaları rahatlattı. Dow Jones yüzde 1.72'lik artışla 10.545'e, Nasdaq ise yüzde 3.39'luk artışla 3499 puana yükseldi. Bu rakamların enflasyon tehdidini azaltacağını belirten bazı uzmanlar, bu nedenle faiz artırımının yüksek olmayacağı görüşünde. Ama bazı uzmanlar da temkinli olunması gerektiğini belirtiyor. Washington Post gazetesi, önceki beş faiz artırımına rağmen büyümenin sürmesi nedeniyle beklentilerin yüzde 7.5'a kadar çıktığını öne sürdü.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır