kapat

13.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bu vergilerle birleşme zor
"Birleşme" otoriteleri, birleşmenin önündeki en büyük engelin vergi olduğu görüşünde: Evliliği tasfiye ile aynı tutan kanun değişmezse birleşme de olmaz.

İşdünyasında şu günlerde en çok merak edilen konu birleşmeler olduğundan, yapılan her panel ya da toplantı büyük ilgi çekiyor. Önceki gün Finans Klüp tarafından düzenlenen "Ekonomilerde Birleşmeler" konulu panel de, masasının üzerinde birleşmeler, devirler ve satınalmalar olan yöneticilerin büyük ilgisini çekti. İMKB Başkanı Osman Birsen'in yönettiği ve Yapı Kredi Menkul Kıymetler Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Karacan ile ünlü danışmanlık firması PriceWaterhouseCooopers Türkiye Başkanı Adnan Nas'ın konuşmacı olarak katıldığı panelde, Türkiye'deki birleşmelerin önündeki en büyük engelin vergi olduğu belirtildi. Bu nedenle de pek çok şirketin birleşme yerine devri tercih ettiğine ve böylece vergi yükünden kurtulduğuna dikkat çekildi.

Karacan yaptığı konuşmada, ekonominin iyi işlemesi için kamu yönetiminde yeniden yapılanmanın şart olduğunu söyledi.

Türkiye'de pazarın büyüklüğünün sınırının, dünya çapında şirketlerin ortaya çıkmasına engel olduğunu belirten Karacan, ayrıca teknoloji yaratmayan ülkelerin birleşerek de büyük ölçekli firmalar yaratmasının imkansız olduğuna değindi. Ali ihsan Karacan bilgi işlem ve teknolojik gelişmelerin tüm dünyada mali sektörü etkisi altına aldığını söyleyerek, Türk bankacılık sisteminin yeniden yapılandırılması gerektiğine işaret etti. Birleşmenin biraz da moda olduğunu belirten Karacan, Türkiye'de birleşmelere alternatif olarak stratejik işbirliği ve stratejik ortaklıkların gelişeceğini söyledi.

8 BANKA BİRLEŞMELİ
Tasarruf Mevduatı Fonu'nda yer alan 8 bankaya da değinen Karacan, bunların tek tek satılmasının ekonomik açıdan gerçekçi olmadığını savundu ve "Seçeneklerden biri 8 bankanın çeşitli biçimlerde birleştirilerek büyük bankalar haline getirilmesi" dedi. Karacan, şöyle konuştu: "Türkiye'nin temelde bir borsa stratejisi yok. Yeni gelişmeler dikkate alınarak yeni bir borsa stratejisi oluşturulması lazım. Temelde dünyada birtakım gelişmeler olurken iMKB' nin de stratejik işbirliği ve ilerdeki birleşme alternatifleri için hazırlanması gerekir."

KARACAN'IN EVLİLİK SENARYOLARI
* İşbankası-TSKB-SYKB-Dışbank-Bayındırbank-Koçbank - Arap Türk Bankası

* Garanti-Osmanlı-Körfez-MNG

* YKB-Pamukbank

* Emlak-Kapital - Kentbank-Kentyatırım

* Demirbank-Etibank - Ulusalbank-İktisat

* Ziraat-Şeker-Tarişbank-Toprak

* Tekstil-EGS-GSD Yatırım

* Finansbank-Sakurabank

GSM ihalesinde işbirlikleri göze alınırsa;
Doğuş-Sabancı-Doğan Grubu bankalar: Garanti-Osmanlı - Körfez/Ak-BNP-AK

Nas: İşadamı dinamik, sistem hantal
DanIŞmanlIk şirketi PriceWaterhouseCooopers'ın Türkiye Başkanı Adnan Nas, Fransa'dan alınan mevzuatın birleşmeler açısından sorun olduğu görüşünde. Hukuki çevrenin uygun olmamasının yabancı sermayenin de gelme arzusunu öldürdüğü belirten Nas, "Türk işadamı çok dinamik, oysa hukuk sistemimiz çok hantal. Devlet yeterince organize değil" diye konuştu. "Normalde birleşmede niye vergi var" diye soran Nas, gelişmekte olan bir ülkede birleşmenin eğer teşvik edilmesi isteniyorsa vergi avantajının sağlanması gerektiğini söyledi. Nas, vergi olmaması nedeniyle şirketlerin birleşme yerine deviri tercih ettiklerini söyledi.

Birsen: Sırf moda diye olmamalı
"BİrleŞelİm ancak neden birleştiğimizi bilmemiz lazım. Moda olduğu için birleşme olmamalı" diyen İMKB Başkanı Osman Birsen, borsa birleşmelerinin en önemli gerekçesinin globalleşme, pazar paylarının paylaşımı,kaliteyi artırmak ve maliyetleri düşürmek olduğunu söyledi. Avrasya Borsalar Federasyonu'nda yer alan 22 borsa için Ortak veri tabanı oluşturulması projesinin devam ettiğini anlatan Birsen, "Ortak işlem platformu kurulacak. Bizim de birleşme burada olacak" dedi. Birsen, İMKB'nin Balkanlar'da Güney Doğu Avrupa borsalarıyla işbirliği yaptığını söyledi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır