kapat

13.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Evlendiler başardılar
Çoğu gıda sektöründe gerçekleşen evliliklerde firmalar başarıyı daha çabuk yakaladı.

"Nikahta keramet vardır" deyimi artık şirketler için de geçerli. İş dünyasında slogan haline gelen "2 artı 2 eşittir 5 ediyorsa evlenin" görüşünden hareket Türk şirketleri, yaptıkları evliliklerden genellikle başarı ile sözediyor. Şirketler, birleşerek ürün çeşitlemesi, yönetim organizasyonu, dış pazara açılma ve yeni yerler keşfetme konularında daha başarılı grafikler çiziyor. Olmuksa-İnternational Paper, Alarko-Carrier, Markem-Weber Broutin, Kalevit-Compania Rosa, Borusan-Mannesman, "başarılı çiftler" arasında yer aldı.

Yabancı şirketlerle evlilik yapan Türk firmaları, başta yönetim ve organizasyon olmak üzere, pazarlama teknikleri, üretim yelpazesi, finansman bulma gibi konularda önemli oranlarda rahatlama sağladılar.

Rekabet kurulu bugüne kadar 143 birleşme ve devralma başvurusundan 132'sini karara bağladı. Toplam 61 birleşme ve devralma başvurusuna izin veren Kurul, bir başvuruyu ise reddetti. 70 başvuruyu ise kapsamdışı olduğu için incelemeye almayan Kurul, 11 başvurunun incelemesini sürdürüyor. Kurul'un izin verdiği birleşme ve devralmalardan 8 adedi özelleştirme kapsamında yer alıyor. özelleştirme hariç, birleşme ve devralma için başvuran tarafların 66'sı tamamen yerli, 35'i tamamen yabancı, 34'ü de yerli ve yabancı firmalardan oluşuyor.

Birleşme veya devralma için Rekabet Kurulu'na en fazla başvuru gıda sektöründen oldu. Bugüne kadar Kurul'a başvuran şirketlerden 21'i gıda ve içecek, 19'u kimya, 14'ü inşaat ve çimento, 14'ü finansal hizmetler, 11'i basın-yayın ve kayıtlı medya, 13'ü de elektrik ve gaz sektörlerinden oldu.

BAŞARILI EVLİLİK ÖRNEKLERİ

Koç içinde birleşiyor
Koç Holding Denetim ve Mali Grup Başkan Vekili Nevzat Tüfekçioğlu, birleşmelerin personel maliyeti açısından avantaj sağladığını, şirketlerin satınalma konusunda fiyat pazarlığı yapacak gücü kazandığını vurgulayarak, ihtiyaçlara göre yeni birleşmelerinin de gündeme gelebileceğini söyledi.

Koç'un birleşen şirketleri
* Uniroyal-Goodyear

* Koç Holding-Koç Yatırım

* Arçelik-Ardem

* Atılım-Gelişim-TEE

* Motör Ticaret-Standart Belde

* Endiksan-Takosan

* Otosan-Otosan Pazarlama

* Otokar-Otokar Pazarlama

İhracat artık sorun değil
* Alarko-Carrier- İshak Alaton (Alarko Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı):

"Bu ortaklıktan önce 10 yıl uğraşmamıza rağmen Alarko Sanayi ve Ticaret olarak 1 milyon dolarlık ihracat dahi yapamadık. Neden diye analiz ettik ve sorunun Türk Malı imajında olduğunu gördük. Biz de kapıdan giremeyince pencereden girmeyi denedik ve Carrier'la evlendik. Bu evlilik 2 artı 2 eşittir 5 değil, 50 sonucunu verdi. Şimdi 50 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz. Başarılı bir evlilik oldu. Carrier, Hollanda ve İtalya'daki fabrikalarını kapatıyor. İspanya'dakinin de kapasitesini yarıya indirecek. Dolayısıyla Türkiye önemli bir merkez olacak. Biz de fabrikamızı büyüttük. Hollanda ve İtalya'da üretilen klimalar burada üretilecek."

Eksiklerimizi tamamladık
* Öztiryakiler-Blanco Sefa Celayır (Öztiryakiler-Blanco Genel Koordinatörü):

"Partnerimiz Almanya'nın büyük şirketlerinden biri. Blanco ile yaptığımız evlilik her şeyden önce yönetim organizasyonu alanında önemli artılar kazandırdı. Sistemlerini ve yönetim tekniklerini yakından inceleme imkanı bulduk. Böylece kendi eksiklerimizi daha kolay tamamladık. Onların uluslarası ilişki ve tecrübelerinden yararlanıyoruz. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki evlilik şanssız bir dönemde oldu. Türkiye'nin içine girdiği durgunluk beklediğimiz performansı almamızı geciktiriyor. İnşaat sektörünün canlanması ile birlikte ortaklığımızı yeni alanlara taşımayı hedefliyoruz.

Birikimlerden faydalandık
* Kalevit-Compania Rosa Radıadores Zeynep Bodur Okyay (Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yartımcısı):

"Biz iki evlilik yaptık. Birincisi iki şirketimizi birleştirmek. İkincisi de genç bir şirketimizi yabancılarla evlendirmekti. Kendi şirketlerimizde henüz performans ölçümleri yapmadık. Ama yabancı evlilik daha kolay sonuç alınan bir olay. Dünyaya açılıyorsunuz sonuçta. Bu tür işbirlikleri her zaman faydalı Yabancı ortağımızla pazarlama ve verimlilik artırma konusunda önemli çalışmalar yaptık. Bizden daha önce sanayileştikleri için önemli bir birikimleri var. Bu birikimden faydalandık. Mesafeleri daha kısa katediyoruz. Biz evliliği çok genç bir firmamızda yaptık. Dolayısıyla ihracat yapmak üzere çabalarımız vardı. Bu evlilikle birlikde daha farklı boyutlara geldi. Eskiden 10 ülkeye ihracatımız vardı. Şimdi bu rakam 15 ülkeye çıktı.

Ürün çeşitlendi
* Markem-Broutin Aydın Yörükoğlu (Markem Weber Broutin Genel Müdürü):

"Weber Broutin Avrupa, Latin Amerika ve Asya'da yatırımları olan şirket. Türkiye'nin pazar potansiyeli de çok iyi. Bu evliliğin bize en büyük katkısı ürün çeşitlemesinde oldu. Çok kısa sürelerde merkezdeki binlerce çözümü Türkiye'ye adapte edebildik. Geçen sene bu sayede 25, bu yıol da 17 yeni ürün çakardık. Ayrıca evlilik cirolarımıza da yansıdı. Ayrıca geçen yılki krizi fazla hasar almadan atlatabildik. Türk Cumhuriyetleri'ndeki olanakları da biz araştırıyoruz."

Bilgiye kolay ulaşıyoruz
* Akın Paksoy (Olmuksa-İnternational Paper Genel Müdürü):

"Olmuksa Türkiye'de, İnternational Paper dünyada kendi alanlarında büyük firmalar. İki firmanın birleşmesi beklentilerimizi karşıladı. Teknolojimize daha kolay erişim arıyorduk. Dünya piyasalarında olup biten ama haberdar olamadığımız olaylarda yer almak, AB'ye yönelik olarak bir takım organizasyonlar yapmak istiyorduk. Bir takım ilkleri tanıtmak anlamında iyi bir destek aldık. Daha önce uzun araştırmalarla elde ettiğimiz bilgileri daha kolay elde ediyoruz. Bu da bizim çabuk hareket etmemizi sağlıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır