kapat

13.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yaşamın değeri
ABD'nin en erken doğan bebeği unvanlı minik Jason'ı yaşatabilmek uğruna seferber olan tıp, yarım milyon dolara başarıya ulaştı.

Jason Michael Waldman, 1 Şubat günü ABD'nin Atlantic City şehrinde dünyaya geldiğinde, 500 gram geliyordu. Kalbi atmıyordu. Akciğerleri çalışmadığı için nefes alamıyordu. Kırmızı renkteki teni dokunulduğunda parçalanacak gibiydi.

Jason normal zamanından tam 14 hafta erken doğmuştu. Ve hemen inanılmaz bir yaşam mücadelesinin içine girdi. Hem kendisi, hem de onu hayatta tutmaya uğraşan onlarca hemşire ve doktordan oluşan hastane çalışanları...

Doğar doğmaz kalbi tekrar çalıştırıldı ve nefes alabilmesi için minik boğazının içine bir boru sokuldu. Hastanedeki ikinci haftasının sonunda minik bebeğe tam 49 kez kan verilmişti. Dört hafta içinde 73 kez rontgeni çekildi. Ve Jason'ın 8 haftalık yaşam mücadelesi, yarım milyon dolardan fazla paraya mal oldu. Ancak bir insanın yaşamının değeri elbette bu parayla ölçülemezdi...

Laurie ve Jason Waldman evlendikten üç ay sonra Laurie hamile kaldı. Ancak hamileliğinin 25'inci haftasında bebekleri için bir ölüm kalım kararı vermek zorunda kaldılar.

ZOR KARAR
Erken doğum yapılmadığı takdirde bebek ölecekti. Erken doğum da birçok kalıcı zarar verebilirdi: Beyin felci, kronik solunum sorunları, duyma ve görme bozuklukları ve zihinsel gerilik olabilirdi. Ancak genç çift tereddüt etmeden erken doğumu kabul etti.

Doğumunun ardından küçük bebek ana rahminin özelliklerini taşıyan bir kuvöze konuldu. Solunum cihazına bağlandı. Özel kuvöz doğduğunda vücudunda kendisini soğuktan korumaya yarayacak yeterli yağ dokusu bulunmayan Jason'ı, sürekli 30 derece vücut ısısında tutacaktı. İçine ışık ve ses girmesi engellenmişti.

12 saatte bir akciğerlerindeki su alındı. Hastane çalışanlarının büyük gayretiyle bebek 6 hafta içinde inanılmaz bir gelişme gösterdi. Artık anne babası çocuklarını kucaklarına alabiliyorlar. Hatta arada bir çocuğun bezlerini bile onlar değiştiriyor. Annesi Jason'ı olabildiğince anne sütüyle besliyor.

Jason, Amerika'da her yıl erken doğan 450 bin çocuktan biri. Ancak bunlar arasında en erken doğanı. Çok değil 10 yıl önce erken doğan çocukların yaşama şansı yüzde 30'u, 40'ı geçmiyordu. Ancak gelişen tıp bilimi ve teknoloji bu çocukların yaşama şanslarını işte böyle yükseltti...

Ana rahminde ameliyat
ABD'nin Pennsylvania eyaletinde başka bir bebek için yine tıp iş başındaydı. Ethan, Amerika'da her yıl omurgasında delikle doğan 2 bin çocuktan biriydi. Bu hastalık çocuğun ana rahmine düşmesinden bir ay sonra ortaya çıkıyor ve beynin gelişmesi için gereken sıvıların akıp gitmesine yol açıyordu. Kısa süre öncesine kadar bu sorunla dünyaya gelen çocukların tamamı kurtarılamayarak ölüyordu. Ancak Ethan'ın ölmesine izin vermemek için doktorlar yepyeni bir yöntem kullandılar ve küçük çocuğu anasının rahmindeyken ameliyat ettiler. Geçen yıl 27 Ekim'de annesinin karnı yarıldıktan sonra Ethan'ın omurgasındaki delik dikilerek kapatıldı ve daha sonra annesinin karnı tekrar dikildi. Ve Ethan annesinin karnında üç ay daha geçirdikten sonra Ocak ayında ikinci kez dünyaya geldi. Şimdi Ethan 4 aylık oldu ve diğer çocuklar kadar sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürüyor.

DIŞ HABERLER


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır