kapat

29.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kıskançlık yararlıdır!
Son bilimsel araştırmalar şiddete varmayan kıskançlığın, insanlık açısından olumlu bir duygu olduğunu ispatladı.

ABD'Lİ bilim adamları kıskançlığın insan türünün devamı açısından gerekli bir duygu olduğunu ortaya koydular Kıskançlık hayatımızdaki en önemli paradokslardan birini oluşturuyor. Çünkü bir yandan özgüvenin sarsılmasına, saçma sapan konuşmalara, mantık bozukluğuna yol açıyor. Bunların sonucu olarak da ayrılıktan cinayete son derece vahim olaylar meydana geliyor. Öte yandan kadın-erkek bağının güçlenmesi, ilişkinin sağlıklı bir biçimde sürmesi için kıskançlık gerekli oluyor; tabii uygun dozda olmak şartıyla!

Hem kadınlar hem de erkekler eşlerinin kıskançlığını aşkın bir göstergesi olarak yorumlar. Bunda da gerçek payı vardır. Örneğin Illinois Üniversitesi'nden psikolog Eugene Mathes bundan yedi yıl önce bir grup çifte kıskançlık testi uygulamıştı. Aynı testi geçenlerde tekrarladığında, ilişkisi süren çiftlerin kıskançlık skorunun, ilişkisi bitenlere göre çok daha fazla olduğunu gördü.

KADININ GÜÇLÜ SİLAHI
Kıskançlık cinslerin birbirine karşı kullandığı bir duygu aynı zamanda. Erkeğe göre kadınlar bundan daha fazla yararlanıyor. Amaç: Hem maddi hem de manevi açıdan daha fazla ilgi görmek...

New York Eyalet Üniversitesi'nden William Trook ve arkadaşları, bir kadının hangi yöntemleri kullanarak birlikte olduğu erkeği kıskandırdığını incelediler. Burada üç temel taktik göze çarpıyor: Kız arkadaşlarıyla gezmek ve osırada ne kadar çok eğlendiklerini erkeğe anlatmak... Sistemli olarak erkeği umursamamak, ondan uzak durmak... Doğrudan başka erkeklerle flört etmek...

Kadın erkeği birçok nedenle (örneğin özgüvenini artırmak ya da öc almak) kıskandırıyor. Ancak bunlardan iki tanesi öne çıkıyor. Erkeğin ilgisini çekmek ve ilişkinin gücünü ölçmek...

Bilim böyle davranan kadınların hiç de hatalı olmadığını ortaya koyuyor. Indiana Eyalet Üniversitesi'nden doktor Virgil Sheet ve arkadaşlarının araştırması kıskanan erkeğin, eşinin nerede ne yaptığına daha çok dikkat ettiğini, partneri için hediye almak gibi 'özel' davranışlar sergilediğini, kadınla ilgili olduğunu göstermeye çalışıtığını ortaya koymuş durumda.

GENETİK OLARAK GEREKLİ
Peki kıskançlık neden yararlı bir duygu? Psikolog Ayala Pines bunu yeni evrim teorisi ile açıklıyor. Kıskanç erkek, dişiyi diğer erkeklerden uzak tutuyor. Böylece kendi soyuna sahip çıkmış oluyor. Ayrıca kıskanan erkeğin, eşiyle daha çok ve daha yoğun bir cinsel ilişkiye girerek kadının kendi çocuğunu doğurma olasılığını artırdığı da saptanmış durumda.

Bir kadını çok sevdiğini çevresine açıklayan erkek, bir yandan bunun sevgilisinin kulağına gitmesini isterken, bir yandan da arkadaşlarına, "Sakın ona dokunmayın," mesajını vermiş oluyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır