kapat

29.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bu kafalar tasfiye edilmeli
Eleştirmen Hilmi Yavuz, Attila İlhan, İlhan Selçuk ve Mümtaz Soysal hakkında ilginç saptamalar yaparak "Türkiye'nin geleceği için bu kafalar şöyle ya da böyle tasfiye edilmelidir" dedi

EDEBİYAT dünyasının durgun suları, önce Attila İlhan'ın sözleriyle dalgalandı, Hilmi Yavuz'un ilginç açıklamaları ise bu dalgalanmayı ideolojik bir tartışmaya dönüştürdü. Tartışma Attila İlhan'ın "Türkiye'de ünlü bir yazar olabilmek için ya geçmişi maceralı güzel bir kadın olacaksınız ya da teşhirci bir eşcinsel" sözüyle başladı. Hilmi Yavuz ise 'zamanı geldi' diyerek Attila İlhan'ı ve İlhan Selçuk'u eleştiri yağmuruna tuttu.

'ARTIK SIKILDIM'
Bu konuda konuştuğumuz Hilmi Yavuz tartışmaya katılış nedenini şöyle açıkladı: "Yıllardır aynı şeyleri ve kendilerini tekrarlıyorlar. Ben sıkılma hakkımı kullandım. Bunu da yüksek sesle dile getirdim. Birilerinin çıkıp 'kral çıplak' deme vakti çoktan gelmişti"

Bu tartışmaların edebiyat dünyasında önemsiz olduğunu söyleyen Yavuz "Olanlar tamamiyle Attila İlhan'ın kişisel çıkışları. O bunu çok sever. Onun hakkında 2 temel mesele var. Biri Attila İlhan'ın yıllardır kendi düşüncelerini ve şiirlerini tekrar etmesi; diğeri de İlhan'ın dediğim dedik tavrı" diye konuştu.

'DEMOKRAT DEĞİLLER'
Hilmi Yavuz, kıyasıya eleştirilerinde İlhan Selçuk ile Mümtaz Soysal'ı da hedef aldı. Özlerinde demokrat olmamakla suçladığı bu 3 isim için Hilmi Yavuz, "Türkiye'nin geleceği için şöyle ya da böyle tasfiye edilmeliler" dedi. Yavuz, İlhan Selçuk için de "38 yıldır aynı köşesinde aynı şeyleri tekrarlıyor. Türkiye'nin bugünüyle bağdaşmıyor. Türkiye genç bir toplum. Bu insanların önünün açılması gerek" eleştirisini yöneltti. Hilmi Yavuz'un, eleştirdiği son kişi ise siyaset dünyamızın ünlü ismi Mümtaz Soysal. Soysal için "1980'lerdeki cumhurbaşkanı adayımdı" diyen Yavuz, "Ancak Soysal, o günlerden bugüne Türkiye'nin gelişmesini engelleyen antidemokratik ve jakoben bir tavır sergiliyor" dedi. Soysal'ın 1998'de Harvard Üniversitesi'nde yaptığı bir konuşmada jakobenliği anayasanın temel niteliklerinden biri olarak gösterdiğini söyleyen Yavuz, "Jakobenliğin anayamızda yer almadığını hatırlatmak bana mı düşmeliydi?" diye sordu.

Bülent GÜNAL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır