kapat

29.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yeni kuşak GSM'e 36 milyar dolar
İngiltere Hükümeti, yeni kuşak GSM olarak bilinen UTMS'li beş lisans devri için açılan ihaleden, tam 36 milyar dolar kazandı

İngiltere, sesi daha etkin iletme ve görüntü aktarma imkanı sağlayan UTMS sistemli beş GSM lisansı devrinden, 22.5 milyar paund (36 milyar dolar) gelir elde etti. Yeni kuşak GSM'ler için açılan ihalede 5 firma lisans alabilmek için teklif verdi.

İngiliz GSM operatörleri Vodafone, Cellnet, One2one ve Orange'ın katıldığı ihalede, Kanada'nın GSM operatörü TIW 4.3 milyar paund ile en yüksek teklifin sahibi oldu. Başvuruda bulunup lisans alamayan tek firma ise İngiliz NTL oldu.

İngiliz Telekom yetkilileri, ihalede çıkan fiyatların beklenenin üzerinde olduğunu söyleyerek, "Hesaplarımıza göre kişibaşı 450 paund fiyattan lisans başına 3 milyar paundluk bir rakama ulaşmaktı" dedi.

Uzmanlar, "Yeni jenerasyon lisans alamamak gelecek dönem için son derece önemli bir avantajı kaybetmek anlamına gelecekti. Bunu gören dört büyük İngiliz firması birbirine yakın rakamlar vererek lisansları bölüştü" dedi.

"HER ŞEYE DEĞER"
Dünyanın en büyük GSM operatörü Vodafone'un patronu Chris Gent, "Bu lisans, verdiğimiz 6 milyar paunda kesinlikle değer. PC'lerin yerini cep telefonlarının aldığını düşünecek olursak, bu teknolojiye sahip olabilmek için gereken altyapının önemini daha da iyi anlayabiliriz" dedi.

Cep telefonu sağlığa zararlı değilmiş
Cep telefonlarının beyinde ısınma yarattığı, hafıza kayıpları ve tümörlere neden olduğu iddiaları, İngiltere'de bağımsız 12 uzmanın yazdığı raporla reddedildi. Tayside Üniversitesi'nden Prof. William Stewart başkanlığındaki bağımsız bilim heyeti, 10 ay süren araştırmalarının bunu kanıtladığını bildirdi.

Rapora göre, cep telefonlarının beyinde ısınma yarattığı tezi pek doğru değil. Cep telefonlarının beyinde 1 santigrat derecenin 10'da 1'i kadar ısınma yarattığı belirtilen rapora göre, bunun her gün zaten yaklaşık 1 santigrat derece kadar değişim gösteren vücut ısısı için hiçbir önemi bulunmuyor. Araştırmacılar, Sağlık Bakanlığı'nın cep telefonları ve benzeri tartışmalı ürünler üzerindeki araştırmalar için daha çok fon ayırmasını da istiyor.

Rapor, sadece cep telefonlarını değil, 'alıcı-verici istasyon sistemlerini' de dikkate alıyor. Bu istasyonların zararının, radyo ve TV vericilerinden fazla olmadığı savunuluyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır