kapat

29.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Enflasyon % 30 büyüme % 4.5
2000 yılı performansını değerlendiren TÜSİAD'a göre TEFE yüzde 30, büyüme ise yüzde 4.5 oranında olacak.

TÜSİAD, Türkiye ekonomisinin 2000 yılı performansını değerlendirdiği TÜSİAD Konjonktür dergisinde, yıl sonu enflasyonunu yüzde 30, büyümeyi ise yüzde 4.5 oranında öngördü. TÜSİAD Konjonktür'de yer alan 2000 yılı beklentilerine ilişkin değerlendirmede, IMF ile imzalanan stand-by anlaşması çerçevesinde uygulanmaya başlanan stabilizasyon programının, yurtiçinde ekonomik istikrarı sağlayarak, başta AB genişleme süreci olmak üzere Türkiye'nin küresel ekonomiye entegrasyonunu artırmasının beklendiği vurgulandı.

GELİR GİDER DENGESİ
Değerlendirmede IMF tarafından desteklenen istikrar programına 1999'da yaşanan büyük bir krizden sonra başlanmasının, makroekonomik büyüklükler için hedeflenen değerlere ulaşmayı zorlaştırdığı belirtildi.

TÜSİAD'ın yılsonu TEFE artış tahmininin yüzde 30 ile hükümetin yüzde 20 olan hedefinin üstünde olduğu belirtilen değerlendirmesinde, şu görüşler dile getirildi: "1999 yılındaki yüksek kamu zamlarının ve yüksek devalüasyonunun maliyetler üstünde yaptığı olumsuz etkinin 2000 yılı başında da süreceği beklentisinin 2000 yılında ekonomik aktivitelerde öngörülen hareketlenme beklentisi ile birleşmesi, TÜSİAD'ın enflasyon oranını hükümet hedefinin üstünde tahmin etmesine neden olmuştur. 2000 yılı için TÜSİAD, TL'nin dolar kuru karşısında ortalama yüzde 3 reel değer kazanacağını, zaten düşme eğilimi içinde olan reel faiz oranının ise yüzde 5.5 seviyesine ineceğini tahmin etmektedir."

TÜSİAD 2000 yılında ekonominin hükümet hedefi olan 5.5'in daha altında yüzde 4.5 seviyesinde büyümesi tahmininde bulunuyor. Ayrıca sıkı maliye politikaları uygulanacağını ve ekonominin beklenen ölçüde büyüyemeyeceği görüşü savunuluyor.

İhracat canlanacak
TÜSİAD, 2000 yılında sabit kur politikasıyla değer kazanacak TL'nin, 1999 yılı içinde büyük ölçüde reel değer kaybına uğradığı dikkate alınırsa, ihracatın çok fazla olumsuz etkilemeyeceğini öngördü.

AB ülkelerinde beklenen canlanmanın özellikle ihracatı olumlu etkileyeceğini ve ihracatın hükümet hedefine uyumlu olarak 28.8 milyar dolara ulaşacağını tahmin eden TÜSİAD, ithalatın da artarak hükümet hedefi 46 milyar doların daha üzerinde 48.1 milyar dolara ulaşacağını düşünüyor. Dış ticaret açığının da, hükümet tahmini olan 17.7 milyar dolar yerine 19.2 milyar dolara genişleyeceği tahmin ediliyor. TÜSİAD'ın Makroekonomik Senaryosu'nda, dolar kuru yıllık ortalama 598.086 lira, Aralık 2000 değeri ise 655 bin 662 olarak hesaplandı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır