kapat

29.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Akıllı buzdolabı geliyor
Electrolux, beyaz eşya ile teknolojiyi birleştirdi. 2000 yılında satışa çıkacak akıllı buzdolabı, aile bireylerine yemek pişirmekten televizyon izlemeye kadar her konuda yardımcı olacak.

Electrolux inşa etmeyi planladığı akıllı evlerin ilk adımını, "Screenfridge" ürününü satışa sunarak atıyor. Bilgisayar ve buzdolabı teknolojisini biraraya taşıyan bu ürün, aile bireylerine yemek pişirmek, mesaj ulaştırmak, TV izlemek, alışveriş yapmak ya da internette dolaşmak gibi pek çok konuda yardımcı oluyor. Bu yıl içinde satışa sunulacak olan buzdolabının Electrolux ve Ericsson'un "Akıllı Ev" projesinde başrolü teşkil ettiğini ifade eden Electrolux'un Başkanı Michael Treschow, bunun sadece bir başlangıç olduğunu, şirketin insanların hayatını kolaylaştıracak ürünler sunmaya devam edeceğini söyledi.

Electrolux, akıllı buzdolabının yanı sıra hiç el değmeden kendi kendine odaları temizleyen robot süpürgesini de tanıttı. Ancak bu ürünün piyasaya çıkış tarihi henüz belli değil.

GELENEKSELİN ZAFERİ
İnternetin yeni iş fırsatları yarattığına ve maliyetlerde düşüş sağladığına da değinen Başkan Michael Treschow, eski-yeni ekonomi konusunda yapılan tartışmalara noktayı şöyle koydu: "Kimi insanlar yeni ve geleneksel şirketlerin çelişkisinden ve farklarından bahsediyor. Ben bu kelimeleri kullanmak istemiyorum. Biz yeni ekonominin içindeyiz çünkü yenilikleri adapte edebiliyoruz. Şunu söylemeliyim ki uzun dönemde kazananlar modern teknolojiyi kullanan geleneksel şirketler olacaktır. Şurası kesin, internette yemek pişiremez ya da bulaşık yıkayamazsınız. Etkinliği artıran yöntemleri kullanan daima kazanır."

Yemek pişirme derdi yok
ArtIk akşam ne yapsam diye düşünmek gerekmeyecek. Buzdolabının yemek bölümüne tıklıyorsunuz, canınız et mi istedi, etler bölümüne girin ve istediğiniz tarif ekrana çıksın. Görüntülü yapılışını da izlemek mümkün. Evde malzeme var mı diye saatlerce düşünmek de gerekmiyor, sorun buzdolabına hangi malzemeler var, kullanma süresi ne zaman bitiyor göstersin. Eğer yoksa alışverişin üzerine tıklıyorsunuz, market hemen eksikleri gönderiyor. Electrolux, evdeki zamanın yüzde 40'ı mutfakta geçtiği için bu ürüne çok önem veriyor ve akıllı evlerin merkezi olarak görüyor.

Siz oturun 'o' süpürsün
ROBOT süpürge özellikle ev kadınlarının hayatını kolaylaştıracak bir başka ürün. Elektronik beyni ve radarı sayesinde engellere yaklaşırken yavaşlayan robot süpürge, el bile sürmeden temizlik yapabiliyor. Electrolux'ün ABD'de bahçe cihazları üreten markası Husqvarna ise çimleri otomatik olarak biçen ürününü satışa sundu. Cihaz, şarjı sayesinde sessiz olarak çimleri hiç müdehaleye gerek kalmadan biçebiliyor.

NOTLAR BUZDOLABINA YAPIŞTIRILMAYACAK
Üzerinde bir kamerası ve hoparlörü bulunan akıllı buzdolabı, artık notların yapıştırıldığı bir yer görevini görmeyecek. Örneğin evin kızı annesine görüntülü not bırakmak için kaydını yapıyor ve mesaj kutusuna gönderiyor. Anne gelince kendi sembolü üzerine tıklayınca kızının mesajını alıyor. Buzdolabından isterseniz televizyon seyretmek ya da internete girmek de mümkün.

Özlem AKSOY


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır