kapat

29.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
200 yıl yaşayabiliriz
ABD'de yeni bir kopyalama yöntemiyle doğan altı dana büyüdüğünde inanılmaz bir şey fark edildi. Danalar olması gereken yaştan çok daha gençti. Kopyalama ömrü uzatıyor.

Bilimadamları, yeni geliştirdikleri bir kopyalama yöntemiyle "yaşlanmayı" yavaşlatmayı başardı. Altı dana kopyalayan Amerikalı bilimadamları birkaç ay sonra danaların olmaları gereken yaş ve büyüklükten daha genç olduğunu fark ettiler. Bu yöntemle kopyalanan hayvanın ömrü yarı yarıya uzuyor.

İleri Hücre Teknolojisi (ACT) bilimadamlarından Dr. Michael West, hücrelerin yaşlanmasını durduran yöntemin insanlarda bir devrim yaratacağını ve "gençlik iksirinin" bir bakıma bulunduğunu söyledi. Kopyalama yöntemiyle yetiştirilecek karaciğer, akciğer, kalp, böbrek gibi organlar bir anlamda "ölümsüz" olacak. Ve hastalara nakledilerek vücudun ileri yaşlarda kendini yenilemesi sağlanacak. Ayrıca Parkinson, Alzheimer, diyabet gibi hastalıklar da tedavi edilebilecek.

Kopyalanan danaların hücreleri 90 kez bölünebilerek kendini yenileyebiliyor. Ve bundan sonra hücre ölüyor. Normal danalarda ise hücreler yaşam boyu sadece 60 kez bölünebiliyor. Bu da hayvanın ömrünü yüzde 50 uzatıyor. Kopyalanan danalar 30 yaşına kadar yaşayabiliyorlar.

ORGANLAR HEP İŞLEYECEK
Eğer bu teknik insana başarılı bir şekilde uygulanırsa, kopyalanan insanlar 200 yaşına kadar yaşayabilecek. Dr. West, yaşlılıkta ortaya çıkan birçok hastalığın bu yöntemle giderilebileceğini söylüyor. Örneğin kanser hastasına uygun ilik üretmek gibi... Dr. West tıpta yeni bir dönemin açıldığını ise şu sözlerle müjdeliyor: "Artık bir hastadan genç tek bir hücre alacağız. Ve bunu laboratuvarda binlerce kez çoğaltacağız. Daha sonra bu hücreleri, hastaya geri koyacağız. Bağışıklık sistemini sil baştan kuvvetlendirebilecek, ya da diz bölgesine yepyeni bir kıkırdak takabileceğiz. Kalbiniz hastaysa, bir tek hücreden yeni bir kalp yapacağız..."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır