kapat

19.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
"Fazilet davası" 69. maddeye kilitli
"Anayasa Mahkemesi, "karar" için 69. maddenin değiştirilmesi tartışmalarının sonucunu bekliyor..."

YARGITAY Cumhuri-yet Başsavcısı Vural Savaş'ın, Fazilet Partisi'nin (FP) kapatılması istemiyle açtığı dava, Anayasa değişikliği tartışmalarına kilitlendi. Davayı "esas" yönünden inceleme aşamasına gelen Anayasa Mahkemesi, Cumhur-başkanlığı seçimi pazarlığında FP'nin öncelikli şartı olan, "Anayasa'nın 69. maddesinin değiştirilmesi" tartışmasının sonuçlanmasını bekliyor.

69. maddenin 6. fıkrası, irticai ve bölücü faaliyetlerin odağı haline gelen partilerin, Anayasa Mahkemesi'nce tespit edilmesi halinde kapatılabileceği hükmünü içeriyor. FP ise, "odak olma" eyleminin mahkemenin takdir yetkisi ile değil, Anayasa'ya getirilecek kriterlerle belirlenmesi gerektiğini savunuyor. 69. maddede yapılması düşünülen diğer önemli değişikliği ise 7. fıkradaki "temelli kapatılan bir parti başka ad altında kurulamaz" hükmü oluşturuyor. FP bu hükmün de, "kapatılan partinin amblemi, ismi ve rozeti kullanılamaz" şeklinde kriterlere bağlanarak yumuşatılmasını istiyor.

MAHKEME BEKLEMEDEN YANA
Koalisyon ortaklarının Meclis'e sunduğu değişiklik teklifinde 6. fıkra değişikliği yer alıyor. Ancak 7. fıkra değişikliği FP'nin ısrarına rağmen koalisyonu oluşturan partiler tarafından benimsenmedi ve pakete alınmadı. Paket Meclis Genel Kurulu'nda oylanacak ve kabul edilirse değişiklik gerçekleşecek. Anayasa Mahkemesi'nde hakim olan ağırlıklı görüş, FP davasını doğrudan etkileyecek olan bu tartışmanın sonuçlanmasını bekleyip, gelişmelere göre karar vermek. Tüm ihtimalleri dikkate alan Anayasa Mahkemesi, 69. madde tartışması sonuçlanmadan verilecek olası bir kapatma kararının doğuracağı sıkıntıları da değerlendiriyor. Bu olasılık gerçekleşir ve FP kapatıldıktan sonra Anayasa'nın 69. maddesi FP'nin talebi doğrultusunda değiştirilirse ne olacak? İşte bu sorunun cevabı oldukça zor. Anayasa Mahkemesi, bu soruyu "yürürlükteki yasayı uyguladım" diye yanıtlayabilir. Ancak bu yanıt, siyasi ve uluslararası platformda çıkacak sorunları aşmada yeterli olmayacak. Anayasa Mahkemesi bu gerçeğin farkında olduğu için, 69. madde tartışmalarının noktalanmasını bekleyip öyle karar verecek. Tartışmalar ise, Anayasa değişikliği teklifinin Meclis'teki oylaması sonunucunda noktalanacak. Nihai oylamanın 29 Mart'ta yapılması bekleniyor.

PEKİ NE OLACAK?
Halen Anayasa Mahkemesi raportöründe bekleyen FP davasına ilişkin dosya, Anayasa'nın 69. maddesinin değiştirilmesi tartışmaları sonuçlandıktan sonra, raportörün hazırlayacağı raporla birlikte Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'e teslim edilecek. Raporun Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Sezer "esasa" ilişkin görüşmelere geçilmesi için toplantı gününü belirleyecek. Yüksek Mahkeme önce, RP'nin kapatılması davasında iptal edilen, ancak geçtiğimiz Ağustos ayında yeniden getirilen Siyasi Partiler Yasası'nın "odak olma" eylemini kriterlere bağlayan 103. maddesinin iptaline ilişkin talebi inceleyecek. FP hakkında kapatma davası açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, esas hakkındaki mütaalasında bu fıkranın iptalini de istemişti. Mahkeme bu talebi karara bağladıktan sonra, kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. .

TARTIŞMA NASIL GELİŞTİ?
Anayasa'nın 69. maddesinin değiştirilmesi konusunda ısrar eden FP, bu yönde ilk başarılı adımı geçen Ağustos ayında atmıştı. Tahkimle ilgili Anayasa değişikliği tartışmalarının yaşandığı sırada, Siyasi Partiler Yasası'nın değiştirilmesi şartını öne süren FP, tahkime destek verme karşılığında istediğini almayı başarmıştı. Siyasi Partiler Yasası'nın "odak olma" eylemini düzenleyen ve RP'nin kapatılma davası sırasında Anayasa'nın 69. maddesine aykırı bulunarak iptal edilen 103. maddenin 2. fıkrası, geçen Ağustos ayında yeniden düzenlenmişti. Siyasi Partiler Yasası'nda değişiklik yapılarak "odak olma" eyleminin kriterlere bağlanmasının ardından, bu değişikliğin Anayasa'ya da uygulanması gündeme gelmişti. Hükümetin uzlaşmaya vardığı "5+5" formülüyle birlikte bu değişiklik de Anayasa değişikliği paketine alınmıştı.

Ersin BAL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır