kapat

19.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
New York'ta Türk ve Yunan şarkıları
Zülfü Livaneli ile Maria Farandouri'nin New York'taki Barış Şarkıları konseri tıklım tıklımdı. İki ünlü sanatçının birlikte söylediği Türkçe ve Yunanca şarkılar Broadway'in Town Hall salonunda yankılandı

Zülfü Livaneli ve Maria Farandouri yirmi yılı aşkın zamandır sanat ve müzikle Türk-Yunan dostluğunu geliştirmek için emek sarfediyor. Türkiye ve Yunanistan dahil, pek çok Avrupa ülkesinde beraber konser verdiler. 17 Mart akşamı da New York'ta beraber verdikleri "Barış Şarkıları" konseri, hem iki sanatçının çalışma hayatında, hem de iki ülke ilişkilerinde bir dönüm noktası oldu.

KAZAN DUYGULANDI
New York'un tiyatro ve müzik merkezi Broadway'deki meşhur Town Hall'da gerçekleşen konser, 1500 kişilik katılımla tam kapasiteydi. Türk ve Yunan seyircilerin kaynaştığı salonda Zülfü Livaneli'nin Türkçe şarkılarına seyirciler eşlik ederken, Maria Farandouri de Yunanca şarkılarını söyledi.

Farandouri'nin Livaneli-Theodorakis şarkılarını Türkçe, Livaneli'nin de bazı şarkıları Yunanca söylemesi alkış topladı. İkili, konser sırasında sık sık el ele tutuşup seyirciyi selamladı.

Konsere ünlü yönetmen Elia Kazan'ın katılması sanatçıları duygulandırdı. Türkiye'de doğmuş Yunan asıllı Amerikalı ünlü yönetmenin birçok önemli filmde imzası ve Oscar ödülü var. Konser sırasında bazen gözlerinden mutluluk yaşları akan Kazan, iki sanatçının temsil ettiği dostluktan çok etkilendi.

ABD'nin müzik şirketi Atlantic Records başkanı Ahmet Ertegün konserin başında yaptığı konuşmada Türkiye ve Yunanistan arasındaki dostluğun gelişmesinde Livaneli-Farandouri ikilisinin büyük katkıları olduğunu, ve geçen yaz gerçekleşen depremlerden sonra gelişen işbirliği havasında, iki ülke Dışişleri Bakanlarının da çok önemli rolleri olduğunun altını çizdi. Ertegün, İsmail Cem ve George Papandreu'nun 2 Mayıs 2000'de merkezi New York'ta olan East-West kuruluşunda ödül alacaklarını belirtti.

MÜZİK YETMEZ
Livaneli ve Farandouri basın toplantısında Türk-Yunan ilişkileri ne olursa olsun müziğin kalıcı olduğunu, liderlik ettikleri yakınlaşmanın, politikacılar tarafından devam etttirilmesini umduklarını vurguladılar. Livaneli, "Biz iki ülke arasında müzikle sıcak bir atmosfer yarattık ama sırf sanatla ilişkiler yürümez, bu yaratılan yumuşak havadan politikacıların faydalanacağını umuyoruz. Avrupa'dan sonra ABD'ye yaptığımız bu açılımı iki toplumu daha da yakınlaştıracak bir dönüm noktası olarak görüyoruz" dedi.

Zeyno BARAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır