kapat

19.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Piyer Loti casus muydu?
"Türk dostu", "İstanbul sevdalısı" olarak tanınan yazarın savaş yılları döneminde bölgede Fransa'nın çıkarlarını gözettiği iddia edildi..

GEÇTİĞİMİZ günlerde Fransa'da düzenlenen bir müzayedede Kültür Bakanlığı'nın mektuplarını satın aldığı Piyer Loti'nin "Fransız ajanı" olduğu iddia edildi... Konuyla ilgili iddialarını Aktüel dergisine aktaran araştırmacı Erdoğan Alkan, adı sık sık gittiği Eyüp sırtlarındaki kahveye verilen Piyer Loti'nin "Türk dostu" değil, savaş yıllarında bölgede Fransız çıkarlarını korumakla görevli bir ajan olduğunu öne sürdü. Loti'nin 1915 tarihli günlüğündeki, "Bir anlaşma sağlanması, İstanbul'un teslimi ve düşmanlıkların son bulması için, Cenevre'deki Türkiye Konsolosluğu aracılığıyla Fransız Hükümeti ve Türkiye arasında gizli entrikalara girişiyorum" satırlarının, yazarın ajanlık yaptığını ortaya koyduğunu belirtiyor. Askerlik ve diplomasi arşivi alanında yetkili Alain Quella'nın, "General Gallieni'nin de onayıyla Piyer Loti Türkiye'nin Üçlü İttifak'a katılması için haftalarca en yüksek düzeyde pazarlıklar yaptı" notunu yazarın ajanlığına bir başka kanıt olarak gösteriyor. "Bu yargıya yazarın 1914-1918 yıllarını kapsayan günlüklerini okuduğum zaman vardım" diyen Alkan, "Piyer Loti'nin Türk dostu olduğu sizce bir kandırmacadan mı ibaret" sorusunu ise şöyle yanıtlıyor: "Evet. Bu kasıtlı değil, bilgisizlik ürünü... Piyer Loti nasıl Türk dostu olabilir. Onun aradığı egzotik, değişik, büyülü bir dünya... Onun dostu olan Türk; gelişmiş bir Türk değil, Avrupalılar'a benzemeyen, ilk halini yani ilkelliğini koruyan değişik bir Türk'tü. Sevdiği Türkiye, onun stres atabileceği Türkiye'ydi. Tıpkı günümüz Avrupası'nın şimdi Budizm'de rahatlık araması gibi."

YAPTIĞINI SAKLAMAMIŞ
Erdoğan Alkan, iddialarını aktarırken ayrıca şunları söylüyor: "Piyer Loti, yaptığı işi günlüklerinde saklamamış, hatta bununla övünmüş, 'Büyük gizli entrikalara girişiyorum' demiş. Ajan başka nasıl olur? Yazarın kendisi bir gerçeği övünerek dile getiriyorsa, biz niçin bununla yetinmeyip yeni kanıtlar arayacağız?"


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır