kapat

19.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kadın uzman, bombadan değil fareden korkuyor...
Heyecan tutkusu nedeniyle iki yıl önce bomba uzmanlığına başvuran Leyla Çağlak, görevini çok seviyor.

Terörle Mücadele Şubesi'nde 2 yıldır bomba uzmanı olarak çalışan Leyla Çağlak, ekip üyeleriyle birlikte çok önemli görevleri başarıyla yerine getirmeyi sürdürüyor.

Leyla Çağlak, altı yıllık polis memuru. İşe başladıktan bir yıl sonra meslektaşıyla evlenen Çağlak, aynı zamanda 4 yaşında bir kız annesi. Polis memuresi olmanın yanısıra bomba uzmanlığı gibi çok riskli ve cesaret isteyen bir görevi, annelik ve evkadınlığıyla birlikte sürdürüyor.

Çağlak, iki yıl önce heyecan ve merakı yüzünden bomba uzmanı olmak için başvurmuş ve üç ay özel eğitim almış. Göreve başladıktan sonraki en büyük heyecanı İzmir'de yaşamış. Etkisiz hale getirmeye çalıştığı kuşkulu kutudan gelen sesi saatli bomba sandığını belirten Çağlak, "Ancak açtığımda içinden fare çıktı. Bomba patlasa bu kadar korkmazdım. Fareden ödüm patlıyor" dedi.

"HEYECAN VERİCİ"
Bir çok kişinin "kadınlara göre değil" dediği bomba uzmanlığı görevini başarıyla sürdüren Leyla Çağlak, her gittiği işin kendisine büyük heyecan verdiğini söylüyor. Göreve çağrıldığı zaman diğer tim elemanları gibi kendisinin de aklına her ihtimalin geldiğini, hayatının, bir film şeridi gibi gözlerinin önünden geçtiğini kaydeden Çağlak, "Biz imhaya gittiğimiz zaman yol boyunca aklımızdan her türlü şey geçer. Çünkü gittiğimiz yerde bir paket var ve içinde ne olduğunu bilmiyoruz. Bu da insanı korkutur. Ama korku da hatayı azaltır. Uzmanlar, bombadan korkarlar. Çünkü o bombanın ne kadar kuvvetli olduğunu, gücünün ne olduğunu herkesten iyi bilirler" diye konuştu.

Beş kişilik bir ekip halinde çalışan bomba imha timinin 63 kilo ağırlığındaki üyesi Leyla Çağlak, göreve giderken 60 kiloluk özel elbise giyiyor.

Bomba ihbarı yapılan yerlere, teknolojinin tüm nimetlerinden oluşan malzemelerin bulunduğu ve her an hazır bekletilen araçlarıyla giden imha timi için, özel yapım giysileri çok önemli. Tam 70 kat özel ipek kumaştan yapılan ve bu nedenle ağırlığı 60 kiloyu bulan bomba uzmanı giysisine yakın mesafeden tabancayla ateş edildiğinde, en fazla 5 katlık kısmı deliniyor.

Her türlü donanIm
Elbise yarım kiloluk patlayıcıya karşı da dayanıklı. Elbisenin alt ve üst kısmı 45 kilo, çelik muhafaza ve kaskı ise 20 kilo ağırlığında. 63 kilo ağırlığında olan Leyla Çağlak, "Erkek meslektaşlarıma göre elbise bana biraz ağır geliyor. Ama görevimi yapmama engel değil" dedi.

Bomba uzmanlarının, yapılacak her türlü bomba ihbarını değerlendirebilmesi, bombanın imha edilmesi için gerekli tüm teknolojik donanımı mevcut. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün, özellikle son yıllardaki başarılı çalışmalarında önemli katkı sahibi olan bu serviste, bomba imhasında kullanılan uzaktan kumandalı robotlar da bulunuyor. Laboratuvarın bir bölümünde ise, örgütlerin bubi tuzağı olarak kullandıkları malzemeler yer alıyor. Burada bomba yerleştirilmiş piknik tüpten oyuncaklara kadar çeşitli malzemeler görmük mümkün.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır