kapat

19.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İslami gençlik kabuk değiştiriyor
İslami kanata mensup gençler artık ciplere binip ithal parfümler sürüyor Delikanlılar saçlarını uzatıyor, kızlar pardösü yerine etek ceket giyiyor

Bundan yaklaşık on yıl önce diğer yaşıtlarından kesin çizgilerle ayrılan İslami gençlik, hızlı bir değişim sürecine girdi. Değişimin dışındakiler kadar içindekiler de durumun şaşkınlığını yaşıyor. Yaşanan bu şaşkınlık, İslami kesimin dergilerinden "Aksiyon"a da konu oldu. İslami gençlik, bir zamanlar "olmazsa olmaz" denilen uzun, bol pardösüleri, büyük eşarpları yadırgıyor artık. Gençlerin yeni tercihi ceket-etek.

METAL MÜZİK DİNLİYORLAR
Tesettürlü genç kızlar, batı müziğinin en uç noktası olan metal müzikten zevk alıyor hatta grup kurarak bu tarzda müzik icra ediyor. Son model ciplerinde ellerinde sigara, Sting dinliyorlar. Camilerde uzun saçlı, top sakallı gençler namaz kılıyor. Gençler tüketim alışkanlıklarını da değiştirdi, ithal parfümlerin cazibesine kapıldı. Peki neden? Değişimin özellikle son on yılda gerçekleştiğine dikkat çeken Aksiyon, değişimi "kitle iletişim araçlarının önemi ve siyasal hayattaki çalkantıların gençleri etkilemesi"ne bağlamış.

"BİZ DE EĞLENEBİLİRİZ"
Son yıllarda müslümanların "eğlenmeyi, tatil yapmayı bilmeyen, köylülükten kurtulamamış zümre" olarak tanınması da İslamı yaşayanları rahatsız etti. Böylece yeni bir görünüm ve yaşam şekli oluşmaya başladı. "Biz dinimizin gereklerini yerine getirirken, dinin elverdiği ölçüde dünyalık zevklerden tat almayı biliriz" mesajını vermek istediler. "İslami kesimde uzun zamandır bu yönde bir arayış olduğunu vurgulayan Aksiyon Dergisi, yayınladığı haberi şu cümleyle noktalıyor: "Kitlesel bir değişimin ne yanında, ne karşısında görünmeyi istedik. Bu değişimin bir noktasında biz de olabiliriz çünkü!"

Değişim nasıl başladı?
* Eskiden alkollü diye kolonya bile sürülmezdi. Müslümanlar için iğde çiçeği, cuma rüzgarı gibi alkolsüz esanslar çıktı. Bir süre sonra ithal parfümler bu esansların yerini aldı.

* Sadece erkek sesleriyle yapılan marş, ilahi, kaside türündeki müzik, yerini vurmalı enstrümanlar eşliğinde yapılan müziğe bıraktı. Sonra da her türlü enstrümana yer veren "yeşil pop" doğdu.

* Pardösü ve eşarp tasarımlarında yeni modellere gidildi. Tesettür firmaları defilelerinde yeni tarzı sunmaya başladı. Amaç sadece örtünmek değildi artık. Gençler pardösü yerine ceketi tercih eder oldu.

* Eskiden bol kitap okuyan islami gençlik, şimdi bilgisayarda chat yapıyor. Okumayı tercih edenlerse dini kitap yerine "insan yönetme sanatı" gibi kitapları tercih ediyor.

* 1990 öncesi tatil yapmak doğru mu tartışmaları yaşanırken, islami kesim şimdi 5 yıldızlı otelleri tercih ediyor.

HABER MERKEZİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır