kapat

19.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kansere aşılı tedavi
Hastanın vücudundan kanserli hücre alınıyor, sağlıklı hücreyle harmanlanarak vücuda aşılanıyor. Alman bilimadamlarının 'kişiye özel kanser aşısı', insan üzerinde başarısı kanıtlanan ilk yöntem

AMERİKA'NIN ünlü tıp dergisi Nature Medicine'in yayınladığı araştırmaya göre, kanser tedavisinde artık kanserli hücrelerden üretilen aşılar kullanılacak. Göttingen Üniversitesi'nde görevli Doktor Alexander Kugler'in geliştirdiği "kişiye özel" aşı sayesinde kanser tedavisinde çok büyük mesafe katedilecek. Yöntemin özü "hastalıklı hücrelerle sağlıklı birinin hücrelerinin harmanlanarak tekrar hasta organa aşılanması".

Bu yöntemle tümörlü hücre hastanın vücudundan alınıyor. Bu arada başka birinin vücudundan da sağlıklı hücreler çıkarılıyor. Sağlıklı ve sağlıksız hücre elektrik akımı yoluyla bir araya getiriliyor. Bu harman kanserli hastaya aşı yoluyla naklediliyor. Karışım, vücudun bağışıklık sistemini "eğiterek" harekete geçiriyor ve kanserli hücrelerin yok edilmesini sağlıyor.

"Aşı ile kanser tedavisi" üzerinde uzun yıllardır çalışmalar yürütülmesine rağmen Profesor Kugler'in geliştirdiği yöntem, insanlar üzerinde başarısı kanıtlanan ilk yöntem olma niteliğini taşıyor. 23 kanserli hasta üzerinde yapılan araştırmalar bu bulguları doğrular nitelikte.

Ayrıca bu tedavinin yan etkileri, diğer kanser tedavi yöntemlerinden az. Standart kanser tedavileri, sağlıklı hücrelerede zarar veriyor ancak kanser aşısı, sadece hastalıklı bölgede hafif bir ağrıya yol açıyor.

Yeni yöntem az kişi üzerinde, kısa süre uygulanmasına rağmen ulaştığı başarılı sonuçlarla bu konuda yapılacak çalışmaları cesaretlendirecek nitelikte görünüyor. Bu tedavi yöntemi her tür kanserde kullanılabiliyor.!

Tükürük ve idrardan kanser testi
AMERİKALI tıp uzmanları, birkaç yıl içinde kullanıma açmayı umdukları "tükürük veya idrardan kanser testi" yöntemi geliştirdi. Johns Hopkins Üniversitesi bilimadamları, ağız, yutak, ses telleri, akciğer ve mesane kanserine yakalanmış 20 hasta üzerinde yaptıkları deneylerde, tükürük veya idrar analiziyle hastalığa yakalanmadan önce DNA zerrelerinde oluşmaya başlayan değişimlerin önceden nasıl saptanacağını buldular. Uzmanlar, öncü deneyin 3 veya 5 yıl içinde kullanılabileceğini belirttiler. Prof. Dr. David Sidransky, kanser urlarına bağlı, salya veya idrar gibi vücut sıvılarındaki değişimi yüzde 100 saptayabildiklerini kaydetti.

SCIENCE BİLİM DERGİSİ

Solak kadınlarda kanser riski
AMERİKA'NIN New Hempshire kentindeki Dartmouth-Hitchcock Tıp Merkezi doktorları, solak kadınların kanser olma riskinin sağ elini kullananlara göre daha fazla olduğunu açıkladı. Doktor Linda Titus-Ernstoff ve ekibi, buna anne karnında geçen sürede kişinin yazarken hangi elini kullanacağını belirleyen hormon yüklemesinin neden olduğunu açıkladı. 4 bin 200 kadın üzerinde yapılan araştırmaya göre solak kadınların kanser olma riski, diğerlerine göre yüzde 42 daha fazla.

REUTERS


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır