kapat

19.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
100 milyon doları nasıl batırdılar?
İşte iki büyük... Biri sabırlı davranıp yoktan 100 milyon dolarlık takım varediyor. Öteki gereken sabrı göstermeyip aynı parayı çöpe atıyor

Galatasaray'ın Diyarbakırlı Ümit, Zeytinburnulu Emre, G.Birliği'den Ergün'le 100 milyon dolarlık takım yaratması nasıl büyük bir başarı hikayesi ise... Fenerbahçe'nin sezon başında Rüya Takım diye kurduğu 100 milyon dolarlık yıldızlar takımını bu hale düşürmesi de aynı çekicilikte bir ibret öyküsü!

Galatasaray, Fatih Terim'in karakteristik özelliği ve kulübün mali yapısı nedeniyle "yoktan varetmeye" endeksli bir takım. Altyapıya önem veriyor, başka takımlarda göze çarpan sıradan yetenekleri alıp bir süperstar yaratıyor ve bunu zamana yayıyor. Fenerbahçe'de ise zaman yok, çarçur edilecek para çok. Son 15 yıldır cebine güvenen başkanlar koltuğa oturuyor ve daha ilk sezonda şampiyonluk istiyor. Bunun için -Galatasaray'ın aksine- başka takımlarda parlamış yıldızları bünyesine topluyor ve işin sonu 4 senedir hüsran oluyor.

PARALAR NASIL GELDİ?
Fenerbahçe'de Aziz Yıldırım yönetimi, yurtdışına 2 büyük oyuncu ihracı yaptı. Okocha'yı 17 milyon dolara Paris Saint Germain'e, Elvir Baliç'i de 20 milyon dolara Real Madrid'e sattı. Bu da 37 milyon dolarlık bir gelir kalemi oluşturdu. Son mali kongrede ortaya çıktı ki, takımın 29 milyon dolar borcu var. Fenerbahçe ayrıca TV'den aldığı 30 milyon dolara yakın parayı da futbol takımına harcadı. Yani 2 yılda 100 milyon dolarlık fiyasko yaşandı.

Yıldırım, inanılmaz bir transfer yağmuruna başladı. Aldı, 2 maç sabretti, olmayınca değiştirdi neredeyse...

Murat Yakın Grasshoppers'tan 10 milyon dolara büyük gürültüyle transfer edildi. Ama 5 kuruş ödemeden kaçıp gitti. Üstelik Rüştü'nün dayak yediği TV görüntüleriyle FIFA'ya başvurdu ve "Türkiye'de futbol terörü var" diyerek bedavaya serbest kaldı. Şimdi İsviçre takımı Basel'de forma giyiyor. Yani 10 milyon dolar uçup gitti. Bu konuda UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik bile Fenerbahçe'yi suçlu görürken, "Gereken belgeleri zamanında getirmediler" itirafında bulundu. Yönetim "tınmadı" bile.

İşte size iki büyük... Biri sabırlı davranıp yoktan 100 milyon dolarlık takım varediyor. Öteki gereken sabrı göstermeyip 100 milyon dolarlık takımı çöpe atıyor. Böylesine bir tablo iki holdingde yaşansa, genel müdürlerden biri mutlaka "kovulurdu". Ama Fenerbahçeliler, başkan Aziz Yıldırım'ı 2 yıl için yeniden başkan seçti.

Mete ÖZTÜRK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır