kapat

19.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ayşe Teyze, mutfak tüpüne ortak olacak
Türkİye'nin en büyük sanayi şirketi Tüpraş'ın sermayesinin yüzde 15'i şimdiye kadar yapılan en büyük halka arzla satılıyor

Türkiye, uzun yıllardır kronikleşen yüksek enflasyonu yenmek için bütçesindeki gelirlerini artırıp, iki yakası bir araya gelmeyen açığını kapatmaya çalışıyor. Bu açığın kapatılmasının iki yolu var: Devlet ya vergi gelirlerini artıracak, ya da kamuya ait varlıklarını satacak.

Üç yıllık enflasyonla mücadele programının ilk yılında 7.3 milyar dolar özelleştirme geliri hedefleniyor. 22 Mart'ta resmi olarak start alacak Tüpraş'ın (Türkiye Petrolleri Anonim Şirketi) halka arzı da, bu 7.3 milyar dolarlık gelirin en önemli halkalarından birini oluşturacak.

Türpaş'ın satışı ile Türkiye şimdiye kadar yaptığı en büyük halka arzı da gerçekleştirecek. 10 Mart itibariyle 5.4 milyar dolarlık dev şirketin sermayesinin yüzde 15'i halka satılacak, 800 milyon dolara yakın bir gelir elde edilecek.

NE ZAMAN SATILACAK?
Tüpraş'ın halka arzı 22 Mart'ta resmen start alıyor. Satış, ön talep ve kesin talep olarak adlandırılan iki etaptan oluşacak.

* 22 Mart ile 29 Mart arasında ön talep toplanacak.

* Kesin talep 5-7 Nisan'da verilecek.

* Bu arada 27 Mart-7 Nisan tarihleri arasında da yurtdışı yatırımcılara yapılacak satış için "road-show'a" çıkılacak.

*Tüpraş hisseserinin satışı de 9-10 Nisan tarihlerinde tamamlanmış olacak.

NASIL SATILACAK?
Tüpraş'ın satışı, talep eden yatırımcının profiline göre üç metodla gerçekleştirilecek. Peşin, kredi kartı ile veya 7 taksitle hisse alımı mümkün olacak. Bir hissenin satış fiyatı halka arzın start aldığı tarihten önceki 15 iş gününün ağırlıklı ortalama piyasa fiyatının bulunmasıyla ortaya çıkacak. Ancak ÖİB isterse bu fiyatın yüzde 20 altında ya da üstünde fiyat belirleyebilecek.

İş Bankası satışında olduğu gibi ön kayıt, daha sonra da kesin kayıt yöntemi uygulanacak. Müşteri profiline göre verilen iskontolar, ancak ön taleple kesin talep tutarlarının eşit olması halinde geçerli olacak.

Taksitli veya peşin olarak yapılacak satışta, ilk kez kredi kartı, telefon bankacılığı ve internet uzerinden de talep toplanabilecek.

Örneğin 200 lot altı hisse talep edebilen küçük yatırımcı, ön talep formu doldurur ve kesin kayıt tutarı da aynı olursa, yüzde 12 indirim alacak. Sadece kesin talebe katılırlarsa yüzde 4 indirimle yetinecekler.

EN BÜYÜK ŞİRKET
Türkiye çapında yüzde 86'lık pazar payına sahip Tüpraş'ın halka arzı, yatırımcıya en büyük sanayi şirketine ortak olma imkanı sunuyor. Tüpraş, 5.4 milyar dolarla piyasa değeri, 3.5 milyar dolarla yıllık ciro, 324 milyon dolarla da net kâr açısından Türkiye'nin en büyük sanayi şirketi. Tek başına devletin vergi gelirlerinin yüzde 12'sini karşılıyor. Tüpraş ayrıca faaliyet alanında tekel konumunda. Mutfakta yaktığımız tüpten, arabamıza aldığımız benzine, jet yakıtından, motorine kadar kullandığımız tüm ham petrol ürünleri, Tüpraş tarafından işleniyor.

İŞ BANKASI'nDA BEKLEYEN KAZANDI
Türkİye'nin bundan önceki en büyük halka arzı İş Bankası ile gerçekleştirildi. Tıpkı Tüpraş'ın halka arzında olduğu gibi taksitli ve peşin olarak belirlenen iskontolu fiyatlarla Hazine İş Bankası'ndaki yüzde 13.2'lik hissesini halka arz etti. 1998 yılı Mayıs başında gerçekleştirilen satışa bireysel yatırımcılardan büyük talep geldi ve borsa 100 bin yeni yatırımcı kazandı. O dönem İş Bankası hisse senedi uzun vadeli tutanların getirilerine hiç bir başka yatırım aracı ulaşamadı. Örneğin, ÖİB'in halka arzından 100 lot İş Bankası hissesi alan bir küçük yatırımcı 1.800 dolara para ödedi. Aradan 18 ay geçtikten sonra 12 Ocak 2000 tarihinde söz konusu yatırımcının parası 6.000 dolar oldu. En son 10 Mart itibariyle para 5.000 dolara indi. Böylelikle İş Bankası yatırımcısı 20 ay içerisinde dolar bazında yüzde 178 kazanmış oldu. Eğer hisselerin 12 Ocak'ta satmış olsaydı dolar bazında yüzde 233 getiri sağlamış olacaktı. Aynı dönemde İş Bankası hissesi almak yerine Hazine bonosu almayı tercih eden yatırımcı aynı dönemde dolar bazında yüzde 47 getiri sağladı.

NEREDEN ALINACAK
TüpraŞ hisselerinin satın almak isteyenler, şu aracı kurumu veya bankalara başvurabilecekler:

Garanti Yatırım, İş Yatırım, Ak Yatırım, Alfa Menkul, Ata Yatırım, Evgin Yatırım, Finans Yatırım, Global Menkul, İktisat Yatırım, TEB Yatırım, TSKB Menkul, Vakıf Yatırım, Yatırım Finansman, Garanti Bankası, Osmanlı, Körfezbank, Demirbank, İş Bankası, Yapı Kredi, Akbank, Finansbank, İktisat, Kentbank, Koçbank, TEB, TSKB, Vakıfbank, (Bu aracı kurum veya bankalardan kredi kartı ile hisse alınabilmesi mümkün olacak.)

Demir Yatırım, Yapı Kredi Yatırım, Alternatif Menkul, Dış Yatırım, Eczacıbaşı Menkul, Kent Yatırım, Koç Menkul, UB Ulusal Yatırım, Alternatifbank, Dışbank, Ulusalbank. TELEFON BANKACILIĞIYLA: Garanti, Demirbank ve Yapı Kredi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır