kapat

19.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Uçan otel
Geliştirilmesi için 12 milyar doların gözden çıkarılıldığı Airbus'ın Süper Jumbo'su A3XX, 2005 yılında ilk seferine hazırlanıyor

Uçarken spor veya alışveriş yapmak, masaj yaptırmak, dev ekranda sinema seyredip, restoranda şık bir yemek yemek hayal olmaktan çıkıyor. Ama bunun için 2005 yılını beklemeniz gerekiyor.

Aralarında British Aerospace'in de bulunduğu Airbus Indutrie'nin beş ortağı Süper Jumbo'nun geliştirilmesi için 12 milyar doları gözden çıkardı.

Fiyatı 200 milyon $
Şimdiye kadar proje için 600 milyon dolar harcayan Airbus, şu anda havadaki 450 yolcu kapsitesiyle en büyük uçak Boeing 747'nin pabucunu dama atacak.

Pek çok kişinin kabusu olan uçuş korkusu da Süper Jumbo ile tarihe karışacak. Yeni Airbus A3XX uçarak seyahat etmeyi lüks bir gemi yolculuğuyla seyahat etmekten farksız kılmayı hedefliyor.

Airbus yetkililerine göre uçağın üretimi 18 ay içinde başlayacak. Üretim 22 bin kişiye iş sağlayacak. Uçağın fiyatı da 125 milyon paund yani yaklaşık 200 milyon dolar olarak belirlendi.

650 yolcu kapasiteli
Mevcut jumboya göre 200 daha fazla yolcu kapasitesi olan Süper Jumbo'da yolcu sayısı 650'ye kadar çıkabiliyor. Uçakta, 431 ekonomi, 102 business ve 22 de first-class yolcu kapasitesi var.

Uçağın first-class bölümü, yolcuların tek kişilik yataklara dönüşen kabinlerde rahat bir şekilde uyuyacak ve yemeklerini özel restoranlarda yiyecek şekilde dizayn edildi. Dileyen yolcular duty-free mağazalarından alışveriş yaparken, dileyenler de yolculuk stresini masaj yaparak atmaya çalışacak.

Geleceğin süper uçağının en önemli özelliklerinden biri de ekonomi sınıfında dahi koltuklar arası mesafenin "dev insanları" da mutlu edecek şekilde geniş tutulmuş olması.

Mevcut jumbolardan daha geniş ve uzun olan Süper Jumbo, 10 bin mili hiç durmadan uçabilecek. Mevcut jumbolar hiç durmadan ancak 8 bin mil uçabiliyorlar.

Havada dev işbirliği
AVUSTURYA Havayolları, Swiss Port Grubu'ndan ayrılarak, aralarında Lufthansa'nın da bulunduğu dünyanın önemli bazı havayolu şirketlerinin bağlı olduğu Star Alliance Grubu'na geçiyor. Lufthansa Alman Havayolları Türkiye Genel Müdürü Offer Kisch, kuruluşundan bu yana 2 yıldan az bir süre geçen Star Alliance Grubu'nun havayolu müşterilerine ''küresel bir düzlemde rahatlık ve geniş bir yelpazeye yayılan ayrıcalıklar' sağladığını söyledi. Air Canada, İskandinav Havayolları, Thai Airways International ve United Airlines de Star Alliance Grubu'nda yer alıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır