kapat

11.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Erbakan'a 1 yıl hapis cezası
Bingöl'de yaptığı konuşma nedeniyle açılan davada Necmettin Erbakan 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı; söz sırası Yargıtay'da...

KAPATILAN Refah Partisi'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan, 25 Mart 1994 tarihinde Bingöl'de yaptığı konuşma nedeniyle hakkında açılan davada Diyarbakır 1 No'lu DGM tarafından "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan bir yıl hapis ve 220 bin lira ağır para cezasına çarptırıldı. Erbakan, mahkumiyet kararının Yargıtay'ca onanması halinde cezaevine girecek. Bu durumda Erbakan, İnfaz Yasası hükümlerine göre bir yıllık hapis cezasına karşılık 4 ay 24 gün hapis yatacak ve cezasının yüzde 40'ını oluşturan bu süreyi tamamladıktan sonra şartlı tahliyeye hak kazanacak. RP'nin kapatılmasına "söz ve eylemleri ile neden olduğu" gerekçesiyle 5 yıl siyasi yasak getirilen Erbakan'ın, cezası onanırsa, bu kez "ömür boyu" siyasi yasaklı olacak. Bu durumda Erbakan, muhtar dahi seçilemeyecek. Diyarbakır DGM'de, TCK'nin 312. maddesinden yargılanan ve bir yıl hapse mahkum edilen Erbakan, kararın kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içinde temyiz talebinde bulunabilecek.

AİHM'E BAŞVURURSA...
Erbakan, hakkındaki cezanın onanması halinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurabilecek. AİHM, Erbakan'ın başvurusunu inceleme sürecinde "tedbir" kararı verirse bu kez, "tedbir kararına uyulup uyulmayacağı" tartışması başlayacak. Apo, hakkında verilen "tedbir" kararı dışında, AİHM'nin diğer "tedbir" kararlarını uygulamayan Türkiye'nin, Erbakan'la ilgili olası bir tedbir kararında ikinci istisna yapma ihtimali bulunuyor. Türkiye, "tedbir" kararına uyarsa, Erbakan'ın cezasının infazı, AİHM'deki dava sonuçlanıncaya kadar ertelenecek.

Ersin BAL-Mürsel ACAY

NE DEMİŞTİ?
TCK'nin 312. maddesinde yer alan ve 4.5 yıla kadar hapis cezasını öngören "Halkı, sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkca tahrik" suçundan yargılanan ve bir yıl hapis cezasına mahkum olan Necmettin Erbakan, 25 Mart 1994 tarihinde yapılan yerel seçimler öncesi Bingöl'de yaptığı konuşmada, özetle şöyle demişti:

"... Çocuklar okula besmeleyle başlardı. Bunu, 'Türküm, doğruyum, çalışkanım' diye değiştirdiler. Okullarda, 'Türküm, doğruyum, çalışkanım' diye söyletirseniz, başkaları da ben Kürtüm, daha çalışkanım, daha doğruyum deme hakkını kendinde görür..."

HABERİ KADER ARKADAŞI KAZAN VERDİ
Erbakan'ı ömür boyu siyasi yasaklı yapan Diyarbakır DGM'nin kararı Balgat'ta büyük hüzün yarattı. Erbakan, kararı "Olanda hayır vardır. Hayırlı olur inşallah" sözleriyle karşıladı. Erbakan Hoca'ya "acı haberi" siyasi yasaklı kader arkadaşı Şevket Kazan verdi. Cuma namazı kılmak için Balgat'taki Hamidiye Camii'ne giden Şevket Kazan, Erbakan Hoca'yla saf tutarken, haberi iletti.

Ali Ekber ERTÜRK-Mahmut BULUT

MAHKUMİYETE TEPKİLER
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel: Adaletin işidir.

ANAP Lideri Mesut Yılmaz: Her iki kararda henüz hukuki yollar tüketilmiş değildir. Bu kararların daha varacağı, ulaşacağı hukuki merciler var. Titizlikle uyguladığım bir ilke yargı kararlarıyla ilgili bir değerlendirmede bulunmamaktır. Yargı kararları, herkes için bağlayıcıdır.

FP Lideri Recai Kutan: Bu ülkeye en az 50 yıl adeta aşkla, sevdayla hizmet etmiş olan bir eski başbakanın 1 yıl süreyle hapis cezasına mahkum edilmiş olması hakikaten üzücüdür. Aklın almayacağı bir neticedir.

FP Grup Başkanvekili Bülent Arınç: Cumhurbaşkanlığı seçimini iki dönem haline getirmek için gayret sarf eden siyasilerimizin, Türkiye'deki bu hukuk ayıbından bir an önce kurtulmak için 312 ve benzeri antidemokratik maddelerin kaldırılması için çaba göstermeleri gerekiyor.

FP Genel Başkan adayı Abdullah Gül: Bu ülke nasıl 1960 yılında mahkeme kararıyla bir başbakanı idam etmenin utancını yaşıyorsa, şimdi de bir başbakanı konuştuğu için, mahkum etmenin utancını yaşayacaktır.

Kamuran ALAGÖZOĞLU-Zeki KİBAR (SHA)


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır