kapat

11.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tadını kaçırdınız
Dün İTÜ uzmanları "Marmara fayı tek parça kırılacak; 7.4'lük deprem olacak" dedi bugün Prof. Aykut Barka "İstanbul sahilleri boşaltılmalı" deyip yangına körükle gitti

DEPREM uzmanları bilimselliği konusunda kendi aralarında bile fikir birliği sağlayamadıkları teorilerle İstanbullular'ın yüreğini ağzına getiriyor. İTÜ uzmanlarının Sismik-1 verilerini "Marmara fayı tek parça kırılacak. İstanbul'u 7.4'lük deprem yıkacak" diye yorumlamasından sonra Prof. Dr. Aykut Barka, da, "İstanbul sahilleri boşaltılmalı" deyip, tedirginliği katmerli hale getirdi. İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Barka İstanbul'da deprem büyüklüğünün 7'nin üzerinde olacağını savundu; "Fay hattındaki gerilim giderek artıyor. Riskli sahil bölgelerinin taşınması için çalışmalara başlanmalı" dedi. Tüm kenti kapsayacak bir "zemin etüdü çalışması" yapılması gerektiğini söyleyen Barka, şu sinir bozucu görüşleri ortaya attı:

"En kötülerden başlayarak yeni yerleşim alanlarına doğru nüfusu kaydırmak gerekiyor. Bu işe sahillerden başlanmalı. Depremin etkisi her yerde aynı olmaz. Bunu bir binayı sallamak olarak düşünün; Gaziosmanpaşa'da evi küçük hareketlerle sallıyorsunuz. Avcılar ise sert ve keskin hareketlerle sarsılıyor."

Prof. Barka, "Adamlar türedi; palavralar kamuoyunun kafasını bulandırıyorlar" diyerek, isim vermeden bazı meslektaşlarını eleştirmeyi de ihmal etmedi. Bu yorum ve polemikler sürerken, asıl konuşması gereken kişi olan "Deprem Dede" lakaplı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, "Ben fay tartışmalarına karışmam" demekle yetiniyor, suskunluğu tercih ediyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır